Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vikingamat på menyn för barnen på Norderön

/
  • Kocken Torbjörn Lindberg lagade vikingamat över öppen eld till barnen på förskolan på Norderön.

Under två veckor ska förskolebarnen på Norderön äta mat från olika tidsepoker. Igår var det stenålderskost som gällde. Idag var det något mycket modernare.

Annons

På förskolan Öbarna på Norderön brukar man använda maten som redskap för att lära känna olika kulturer. Tidigare har det handlat om nedslag i internationell mat och kultur. Den här gången har man valt att gräva i svensk matkultur, men bakåt i tiden.

Gårdagen bjöd på stenålderskost med torkat kött, rötter, nötter och frön. Störst intryck bland de 21 förskolebarnen var ändå att man fick äta med händerna.

På dagens meny har man tagit ett rejält kliv framåt i tiden.

– I dag ska vi äta mat inspirerad från vikingatiden och vi kommer också att få besök av en viking från vikingaföreningen här på Norderön, säger Camilla Sedin, förskolechef på Norderön.

Typisk mat från vikingatiden kunde innehålla kyckling, fisk, korn och gröt. Mat som vikingen Bodvar Björnstarke, eller Anders Westin som han egentligen heter, karaktäriserar på följande vis:

– Mustig!

Runt en öppen eld lät sig förskolebarnen serveras av en väldoftande kycklinggryta med stuvade rotsaker och bönor. 3-åriga Harriet Friman summerade dagens kulinariska resa på ett ärligt sätt.

– Det smakade kyckling.

Läs även:

Mat då och nu på Jamtli

Populära Ö-barna firar 20 år med sång och musik

Resterna i fokus på utställning om mat

Äntligen! Nu finns ÖP som app. Ladda ner här, till Iphone eller till Android !