Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vikten höjer hans premie

Länsförsäkringar anser att Lars-Göran Mikaelsson är så överviktig att de begär hundra kronor mer än normalt i premie per månad för en sjuk- och olycksfallsförsäkring.

Annons

– Jag rör på mig och är hyfsat att aktiv, säger 42-årige Lars-Göran som blev mycket besviken på beskedet 2 december i fjol från Länsförsäkringar AB i Stockholm.

Detta är gemensamt för alla de 23 länsförsäkringsbolagen i landet och beslutar bland annat om sjukförsäkringar och olycksfallsförsäkringar.

"Efter att vi har gjort en hälsoprövning kan vi erbjuda försäkringen, men med en premieförhöjning. Den nya årspremien är 4 548 kronor", skrev tjänstemannen som fattade beslutet.

Det motsvarar 379 kronor i månaden. Den premie som det talades om i Östersund när 180 centimeter långe och 103 kilo tunge Lars-Göran Mikaelsson träffade tjänstemän vid Länsförsäkringar Jämtland var ungefär 270 kronor.

– Jag tappade sugen, säger Lars-Göran som aldrig skrev under avtalsförslaget.

Det var i höstas som han beslutade sig för att teckna försäkringen.

– Man är ute och åker skoter och skidor och allt kan hända, förklarar han.

Han valde att kontakta Länsförsäkringar Jämtland. För det är där som han tecknat en barnförsäkring för den 1,5-åriga dottern Olivia.

Han har också sin hemförsäkring hos Länets, liksom bilförsäkringen och skoterförsäkringen.

– Jag kan ta med mig den där kvinnan till skidbacken så får vi se vem som åker mest utan att vila, säger Lars-Göran som även åker längdskidor.

Hon som undertecknade brevet i början av december framhåller att hon inte har rätt att prata direkt med en tidning, radio eller teve. Men hon säger ändå så här:

– Vi går efter BMI, oavsett hur man ser ut.

Det bekräftas av Johan Negert som är medicinskt riskbedömningsansvarig vid Länsförsäkringar AB

BMI står för "Body Mass Index", kroppsmasseindex. Det räknas ut genom att vikten divideras med längden gånger längden.

Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, är man normalviktig om man har ett BMI mellan 18,5 och 24,9. Upp till 29,9 räknas som övervikt, och mellan 30 och 34,9 är det kraftig övervikt. "Fetma grad 1" är WHO:s benämning.

Lars-Göran Mikaelssons BMI är 31,8.

Av konkurrensskäl berättar inte Länsförsäkringar vilken BMI-gräns som leder till högre premie. Men Lars-Göran passerade gränsen.

Även andra försäkringsbolag använder sig av BMI.

– Vi ser att för dem som har högre vikt så har vi också en ökad skadekostnad, säger Johan Negert.

Övervikt kan ge belastningsskador oavsett om det handlar om fett eller muskler.

– Man betalar lite extra. Men det finns inga undantag i försäkringen, säger Johan Negert.