Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Viktig info från Norge nådde inte Östersund

I vittnesmålen ur gårdagens friande dom i cryptosporidiummålet mot Östersunds kommun finns en nyckelmening som i all enkelhet fångar hela historien. Det är den norske civilingenjören Christer Raestads konstaterande att "det är en paradox att varje land ska ha sin egen epidemi innan något händer."

I tingsrätten har såväl den tjänsteman som var chef på vattenverket till sommaren 2010 som hans efterträdare vittnat om att de inte hört talas om cryptosporidium innan utbrottet. Tingsrätten finner i sina domskäl detta "något anmärkningsvärt."

Det är visserligen en dask på fingrarna, men en mjuk sådan. Och som plåster på eventuell skråma drar tingsrätten fram att en preliminär version av en lärobok som kom ut vid Lunds tekniska högskola 2009 även den missat parasiternas förekomst.

Att andra instanser varit mer uppmärksamma i sin omvärldsbevakning än Östersunds vattenverk verkar tingsrätten inte ta så hårt på.

Av domen framgår att det stora utbrottet av magsmitta i Bergen 2004 som vållades av en nära släkting till Cryptosporodium ledde till en febril aktivitet i Norge. UV- rening infördes på bred front och svenska kollegor i Stockholm och Göteborg samt på Livsmedelsverket informerades om riskerna. Genom ett norskt-svenskt samarbete utgavs 2008 en vägledning på svenska om UV-rening.

Vattenverkschefen som missat utbrottet i Bergen tog del av skriften men, som det heter i vittnesmålet, "lade inte på minnet vad som där nämndes om parasiter och cryptosporidium. Detta diskuterades inte med laboratoriet, som tog fram ett förslag till kontrollsystem som sedan godkändes av Miljö och Hälsa."

Det var inte heller första gången information kring parasiterna gick ut från centralt håll. 1998 skickade branschorganisationen Svenskt Vatten ut en uppmaning till landets miljökontor och vattenverk om att man borde analysera parasiter i sina vattentäkter. Responsen på den tycks ha blivit väldigt blygsam.

Tingsrätten skriver i sin dom att "av allmänna straffrättsliga principer framgår att kravet för att en underlåtenhet att vidta en viss åtgärd ska vara straffbar är att det har förelegat en särskild skyldighet att vara aktivt verksam."

Amatörer på rättsområdet ska akta sig för att ha alltför kategoriska åsikter om domstolsutslag. Men märkligt vore om inte åklagaren överklagar cryptodomen. De interiörer kring beredskapen runt Östersunds vattensäkerhet som domen bjuder på är inte alltigenom upplyftande. Och kommunalrådet AnnSofie Anderssons (S) uttalande från i somras att stämningen mot kommun var "absurd" framstår som gripet ur luften. Tingsrätten har uppfattat målet väldigt väl, säger Östersunds kommuns juridiska ombud till TT. Det vore bra att få Hovrättens bekräftelse på att så verkligen är fallet.