Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktigaste vargen på fel plats -igen

/

Den invandrande vargtik som två gånger har sövts och flyttats för att hon är för genetiskt viktig att skjutas, har gått rätt in i en renhjord. På måndag tas beslut om hennes öde.

Annons

Nu är hon här igen. Hon är Sveriges enda helt igenom ryska varg, med därför genetiskt efterfrågade egenskaper. Hon dök första gången upp i fjol och spårades till Tåssåsens samebys marker.

Eftersom vargar inte ska tillåtas att etablera revir där renar betar, sövdes hon och flyttades till Kilsbergen utanför Örebro. Vargforskarna har sedan dess kunnat följa hennes vandringar. Därför vet man att vargen gick en lång sväng in i Norge, nästan ända till södra spetsen, innan hon vände och gick tillbaka dit hon kom ifrån.

När hon verkade göra sig hemmastadd i Idre samebys marker på gränsen mellan Dalarna och Jämtland, dessutom tillsammans med en hanne, sövdes hon igen. Det var i december och den här gången flyttades hon till Karlsborgstrakten vid Vättern.

I fredags kväll markerade pejlingen att det var dags igen. Vargtiken, nu ensam utan hanne, ställde kosan mot Jämtlands södra länsdelar.

I fredags kväll vandrade vargen in söder om Bräcke. Under lördag morgon konstaterades att hon var på väg rätt in i en renhjord. Under söndagen när några stycken rivna och skadade renar påträffades, oklart hur många, bestämdes det att vargen skulle försöka motas bort med helikopter.

Under söndagen har renskötare med hjälp av länsstyrelse och Naturvårdsverket försökt stöta bort henne. Samebyn, vilken vill inte länsstyrelsen säga, har lämnat in en ansökan om skyddsjakt.

– Det här är en mycket svår situation, säger Helena Eriksson, naturvårdschef vid länsstyrelsen.

– Jag vet faktiskt inte om det går att flytta vargar utifrån vad som har hänt med den här vargen.

Under måndagen ska länsstyrelsen och Naturvårdsverket fatta ett beslut om vargens öde.

När vargtiken från Ryssland flyttades första gången gjordes samma försök med en invandrande hanne som påträffades i Norrbotten. Han sköts när han gick ”hem” igen. Eftersom den skandinaviska vargstammen är mer släkt än om de var helsyskon, finns beslut på att inplantera varg för att förbättra den genetiska statusen.

Annons