Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktigt att börja tidigt med att sköta om tänderna

Nyckeln till en god tandhälsa är att sköta om sina tänder från det att man är barn.

Annons

– Det är jätteviktigt. Om man har problem med mjölktänderna så kan bakterierna spridas vidare till de permanenta tänderna, säger Anja Grundström, som är tandhygienist hos folktandvården på Frösön

Det är alltså ingen bra idé att slarva med munhygienen med motiveringen att mjölktänderna ändå kommer att bytas ut mot permanenta.

– Det är viktigt med tandhälsan redan från start.

Anja Grundströms bild av läget är att en del ungdomar har en god tandhälsa medan det i andra grupper finns oroande tendenser med mer och mer karies. Den främsta boven i dramat är läsken.

– Man dricker mycket läsk och det gör att ph-värdet sjunker och emaljen blir tunnare. Man kanske sitter mycket vid datorn och dricker läsk utan att tänka så mycket på konsekvenserna, säger hon och tillägger att personal från folktandvården planerar att åka ut och informera i skolorna framöver.

Oscar Wadman, 15, från Ytterån, och Jonathan Fjällström, 16, från Åre, tycker att det är viktigt att sköta om tänderna. Wadman tror att föräldrarnas roll är viktig för att få in rätt rutiner. Det finns också ekonomiska skäl att ta hand om tänderna från det att man är liten.

– Det är dyrt att laga tänderna.

Ingen av dem äter särskilt mycket godis och de går på regelbundna kontroller.

– Jag gör en koll en gång i månaden sedan jag tog bort tandställningen, säger Fjällström.

Jennifer Korsgren, 17, från Brunflo, och Ida Hagström, 17, från Hammerdal, tycker båda att det är viktigt med en bra tandhälsa.

– Det är äckligt med ofräscha tänder, säger Jennifer Korsgren.

– Det syns väldigt väl om tänderna är vårdade eller ovårdade, säger Ida Hagström.

Annons