Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Viktigt att mathantverket växer

Ytterligare ett bra år för Jämtland i Mathantverks-SM. Vi har många anledningar att vara stolta över svensk mat, och vi ska inte vara rädda för att skala upp. Svensk mat bör inte skansen-fieras.

Jämtland kom på en hedrande tredjeplats när mathantverksföreningen Eldrimner nyligen utsåg vinnarna i mathantverks-SM. Totalt delades det ut fjorton medaljer varav fem guld. Bland annat för produkter som förädlad fjällfisk, rabarbernektar och ost. Eldrimner är ett nationellt resurscentrum för mathantverk och delar varje år ut utmärkelser till olika förädlade livsmedelsprodukter, som alla ska vara av hög kvalitet, hantverksmässigt och småskaligt producerade.

Det borde vara precis den här typen av produktion som Centerpartiet har i åtanke när de driver sitt initiativ matlandet Sverige. Mathantverk är ofta unikt för en viss trakt och en viss bygd, det bevarar kulturvärden i smak och produktion. Sådant skänker stolthet och identifikation för hembygden.

För svenska livsmedelsproducenter, både de som tar fram råvaran och de som förädlar den, är det just kvalitet som är vägen framåt. Att från svenskt håll försöka konkurera med pris är dödsdömt, de svenska gröna näringarna ska vinna i att produkterna är bättre, mer välsmakande och har högre kvalitet, inte att de är billiga. Förädling och specialisering är vägen framåt för det svenska matlandet, vare sig vi vill det eller ej. Konkurrensen utifrån blir allt hårdare och då är det bästa vi kan göra att framhäva våra talanger. Mathantverk av hög kvalitet är inte bara franska ostar och olivoljor från Grekland, det är även havtorn och fisk från Jämtland.

Att trenden kring mat har tilltagit så starkt de senaste tio åren är positivt i ljuset av detta, det är också en välstånds- och en kulturmarkör att vi bryr oss om vad vi äter och vill koppla det till njutning, kvalitet och ekologisk hållbarhet snarare än att bara se mat som bukfylla. Om man respekterar värdet bakom välproducerad mat slänger man inte heller hälften i papperskorgen, som vi tenderar att göra med snabbmakaronerna.

Men mattrender riskerar också att tippa över och bli lätt populistiska och ovetenskapliga. Att något är biodynamiskt hör exempelvis mer ihop med religion och åsikter än med vetenskapligt grundade metoder för nyttigare och mer miljövänlig mat.

På samma sätt behöver inte omsorg om det närproducerade och lokala bli omsorg om ineffektivitet. Att producera något hantverksmässigt är inte samma sak som att alltid göra det i onödigt liten skala med ineffektiva metoder.

Vill vi kunna konkurera på en verklig global marknad med svenskt mathantverk, då finns det ingen anledning att göra allt arbete dubbelt så långsamt och tungt. Innovation och ny teknik kan mycket väl gå hand i hand med hantverksmässighet.