Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Viktigt att MP blir större än SD

Annons

I skuggan av valet till statsminister, Löfven eller Reinfeldt, avgörs också vilket parti som blir tredje störst.

Det kan tyckas vara en liten fråga, men Sveriges tredje största parti har på många sätt möjlighet att sätta dagordningen för vilka problem vi kommer att prata om de närmaste åren och vilka lösningar som förs fram.

Det tredje största partiet får posten som andre vice talman i riksdagen och är med och representerar Sverige internationellt.

Nu står kampen om den platsen mellan Miljöpartiet och Sverigedemokraterna.

De europeiska högerextrema partierna vann inflytande långt innan de nådde regeringsmakten. Det beror på att etablerade partier allt för ofta tar efter den rasistiska retoriken och politiken så snart ett högerextremistiskt parti börjar få vind i seglen.

De kanske tydligaste exemplen ser vi i våra grannländer Norge och Danmark där Fremskrittspartiet och Dansk Folkeparti sedan länge har satt agendan för synen på invandring och flyktingar.

Sverige har gått en annan väg den senaste mandatperioden – med Miljöpartiet som tredje största parti.

Vi har sett till att papperslösa, som lever i en mycket svår och utsatt situation, nu åtminstone får tillgång till vård och skolgång. Vi har också gjort det enklare för barn som är sjuka eller som har bott länge i Sverige att få uppehållstillstånd.

Den här utvecklingen har varit resultatet av politiska överväganden och parlamentarisk kraft. SD har därför som uttalat mål att bli tillräckligt stora för att kunna stoppa MP från att få fortsatt inflytande över flyktingpolitiken.

Blir de tredje störst i valet är vi rädda att andra partier kommer att försöka anpassa sig efter främlingsfientlig retorik och politik för att försöka vinna tillbaka SD-väljare. Det är en utveckling som i land efter land gjort politiken kallare.

Det är mellan humanism och rasism som en av 2000-talets viktigaste ideologiska kamper står. Mellan öppenhet och inskränkthet, mellan tolerans och rädsla.

Det gäller inte bara i Sverige, utan i stora delar av Europa. De främlingsfientliga har medvind i många länder.

Men även den gröna rörelsen växer. I land efter land står vi som motpoler i politiken, och vilka som lyckas avgör hur de politiska vindarna blåser.

När vi nu gemensamt går till vallokalerna på söndag så bestämmer vi vad politikerna ska ägna sig åt den närmaste mandatperioden. Vi avgör tillsammans om den viktigaste frågan är att bekämpa klimatförändringarna eller om vi ska bekämpa människor i nöd.

Kort sagt: Ska riksdagen fyllas med järnrör eller språkrör?

Björn Lindgren (MP)

riksdagskandidat, Frösön

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel