Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktigt att projekt Örndalen blir av

Tystnaden spred sig i fikarummet när vi fick beskedet om att mark- och miljödomstolen hade upphävt länsstyrelsens dispens från artskyddsförordningen gällande Örndalsprojektet i Skorvdalen.

Annons

Vi blev oerhört besvikna när vi nåddes av den negativa nyheten.

Vi som arbetar och bor i detta glesbygdsområde är stolta och glada över den organisation som driver Örndalsprojektet.

Örndalens vd, Bengt-Eric Lundborg, har också gett oss fortlöpande information om projektet, och vi har från första stund insett att det skulle ge ett lyft inte bara för Vemdalsområdet utan hela Härjedalens kommun.

Enligt projektets detaljplan kommer det att byggas 4 800 bäddar och det skulle innebära totalt 300 nya arbetstillfällen (225 direkta och 75 indirekta). Och då utbyggnadstiden är beräknad till 10–15 år skulle det också ge en långsiktig trygghet på arbetsmarknaden för oss befintliga företagare i området.

Vilka modiga människor som är beredda att satsa tid och pengar i Härjedalens kommun. Vilken framtidstro de har.

Det som talar mot projektet är ett kungsörnpar som bor i området.

Helt klarlagt är att det i dalgången finns tre kända boplatser inom ett område av någon eller några kvadratkilometer.

Men Härjedalen består i alla fall av drygt 13 000 kvadratkilometer och det finns redan andra örnbon på mindre avstånd än en mil ifrån Skorvdalen där det inte kommer att finnas något intresse för turismetableringar.

Jag är av åsikten att naturen och dess invånare har stor betydelse för befolkningen och turismen i området, ja, i hela världen faktiskt. Men vi måste alla kunna samsas på den yta som finns att tillgå, i annat fall blir det ohållbart att bedriva verksamhet och leva här.

Det kan inte vara rimligt att ett par örnar ska kunna sätta stopp för hela utvecklingen i området. Exploatörernas mål har hela tiden varit att kungsörnarna ska få finnas kvar, och ett krav från länsstyrelsen för dispensen var också att villkor om försiktighetsåtgärder och kompensationskrav för kungsörnen skulle uppfyllas.

Skyddet för örnarna har nu i stället förbättrats eftersom exploatören i dispensen lovat att freda ett område på 500 meters radie runt samtliga bon. Om å andra sidan ingen byggnation sker så finns inget sådant skydd.

Nu kan det tyckas att jag pratar i egen sak då vårt företag är verksamma inom bygg- och maskinentreprenad. Och visst vore det ett uppsving för branschen, men våra cirka 25 anställda och deras familjer behöver också barnomsorg, sjukvård, serviceutbud och en egen sysselsättning.

Örndalen ger ringar på vattnet för alla verksamheter. Låt oss vara en framtidsbygd i stället för en avfolkningsbygd och ge våra barn en valmöjlighet att kunna livnära sig i området.

Jag hoppas att en omprövning av beslutet kommer att ske och att man där tar hänsyn till de mycket tunga argument för områdets utveckling och fortlevnad som vi nu framfört. Det är otroligt viktigt för bygden att etableringen kan bli av. Låt hela Sverige leva.

Åsa Hammargård, vd Vemhus Bygg AB

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons