Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Viktigt att tågtrafiken kommer i gång

Förra veckan tog jag initiativ till ett möte mellan företrädare för regionförbundet Jämtlands län och infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M).

Syftet var bland annat att lyfta frågan gällande den avstängda tågsträckan Stora Helvetet, mellan Storlien och den norska gränsen. Trafiken mellan Storlien och Kopperå är sedan 28 november avstängd på grund av rörelse i banvallen.

Vi ska vara stolta över att vi har en attraktiv turismnäring i länet som lockar väldigt många och människor från hela världen. En fortsatt utveckling av näringen kräver dock utökade infrastruktursatsningar.

Det är av oerhörd stor vikt att beräkningsgrunderna för medelstilldelningen justeras, så att länet kan få en chans att bli ännu bättre och mer konkurrenskraftigt.

I dag är beräkningsgrunderna och ersättningsnivåerna sådana att de baseras på antalet boende i regionen. Här tas ingen hänsyn till den omfattande turismen och handeln, som bland annat belastar våra vägar.

Ministern uttryckte på mötet en stor förståelse generellt för länets infrastrukturutmaningar, och gällande banvallsproblemen har hon har sedan en tid en nära kontakt med Norges infrastrukturminister, Ketil Solvik-Olsen, för att på bästa sätt komma fram till en lösning.

Det är av stor vikt för länet att spåret trafikeras snarast. Det kan inte nog poängteras hur viktigt det är för näringslivet, boende i regionen och för arbetsmarknaden med väl fungerande infrastruktur i Jämtlands län.

Saila Quicklund (M) riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel