Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Viktigt att väljarna tar ställning till GMO


GMO kommer inte bli någon avgörande fråga i EU-valet. Frågan är ändå viktig för utvecklingen av EU-jordbruket, det finns trots allt stora skillnader i hur partierna ser på GMO-frågan.

Genetiskt modifierad organism, GMO, betyder att exempelvis grödor är genetiskt förändrade för att kunna motstå exempelvis sjukdomar, men också för att kunna bli mer klimattåliga.

Argumenten för ett mindre restriktivt användande handlar allt mer om att de stora klimatsvängningarna gjort det svårt att förutse skördar, oftare än någonsin tidigare förstörs skördar på grund av extrema väderförhållanden som torka eller översvämningar. I Europa har vi de senaste åren haft vädersituationer som vi inte skådat på bortåt hundra år, och med detta följer också en total förändring gällande jordbrukets spelregler.

De i det andra lägret, emot GMO, hävdar både vetenskapliga bevis för att grödorna kan påverka både djur och människor, men också att det inte finns tillräckliga forskningsstudier för att kunna bevisa exakt i vilken utsträckning genmodifieringen påverkar oss människor.

För en tid sedan upphävde som bekant LRF Mjölk och mjölkdelegationen den tidigare branschöverenskommelsen om GMO-fritt. Sedan dess har frågan om GMO hamnat högre upp på agendorna. Somliga debattörer har uttryckt att de inte tror Sverige i framtiden kommer klara av att vara GMO-fritt om det inte tillsätts en kraftigt höjd premie för de som odlar dessa grödor. Detta hänger ihop med att GMO-fritt oftast innebär högre omkostnader, något de som använder GMO-fri soja märkt av.

EU-valet närmar sig med allt snabbare takt, och hur partierna ser på vissa frågor kommer starkt bidra till hur vissa väljare lägger sina röster. Andra frågor upplevs som lite svalare, men trots allt är de nischade mot särskilda väljarmålgrupper och därför också intressanta att undersöka. Därför har Sveriges radio undersökt hur de svenska partiernas kandidater ställer sig till frågan om GMO.

Resultatet visar att Folkpartiet, Moderaterna och Sverigedemokraterna är de partier med mest positiv GMO-syn. Till skillnad från Centerpartiet vill de att EU ska vara mer tillåtande i lagstiftningen än i dagsläget, och kommer dessutom verka för att GMO-grödor ska godkännas. Detta trots att frågetecknen ännu är fler än svaren. Valet borde därför vara enkelt.