Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Viktigt gränsbageri hotas

Bageriet i Sörli som sysselsätter många från svenska sidan om gränsen, har problem med lönsamheten. Samtidigt har investeringarna släpat efter, säger fabrikschefen Hans Arnulf.

Annons

Det är otroligt bitter att vara vittne till detta, säger grundaren John Helge Inderdal till norska tidningen Namdalsavisa.

Det var han som byggde upp bageriet från grunden för 20 år sedan.
Enligt Namdalsavisa säger han att alla avtal som ingicks när han sålde bageriet 2011 har brutits eftersom de nya ägarna gick ihop med en stor livsmedelskoncern i våras. I stället för att de nya ägarna satsade på bageriet kom det på undantag.

Hans Arnulf bekräftar den bilden genom att berätta att det krävs stora investeringar. Samtidigt säger han att inget är bestämt ännu om att bageriet ska läggas ned, att hans mål är att få bageriet i Lierne som det mest attraktiva alternativet.

– Och satsa på kärnverksamheten.

Av totalt 650 anställda i den norska gränskommunen Lierne jobbar 100 vid bageriet i Sörli. En tredjedel av dem är svenskar från andra sidan gränsen, bland annat Valsjöbyn.

Bageriet har varit en framgångssaga och ett ovanligt exempel på lyckad satsning i glesbygd, men i förra veckan informerades personalen om att det nu finns fler scenarier för hur framtiden ska tacklas. Stängning är ett.

I våras fusionerade bageriets nya ägare Rieber & Son med Orkla som är en av de allra största livsmedelsjättarna i Norge och enligt tidningen Namdalsavisa kan fabriken i Romsdalen som ägs av Orkla och som tillverkar Grandiosa-pizzor komma att ta över produktionen från Sörli.

Men inget är ännu bestämt och om det blir nedläggning, flytt eller nedskärningar är alltså osäkert.

– Om produktionen flyttar ut från bygden är det inte bara kris för de anställda utan en kris för hela bygden. Det vilar ett stort ansvar på Orkla, säger den gamla ägaren John Helge Inderdal till Namdalsavisa.