Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Viktigt klimatmöte i tyfonens spår

Lyckliga var kanske inte gatorna i Filippinerna, innan tyfonen Haiyan kom och förstörde allt.

Men resten av texten till alla tiders svensktoppslåt "Lyckliga gatan" passar rätt bra när man ska försöka att beskriva förödelsen. Allt är borta, och man fattar det inte. Tystnat har leken och tystnat har sången. Allt är så förändrat, trampat och skövlat, fördärvat och skändat.

Tiotusentals människor har fått sätta livet till. Hundratusentals människor har drivits på flykt. Och i dödens spår kommer allt det andra, som hunger, hemlöshet och sjukdomar. Nu är tyfonen på väg mot Kina.

Det är svårt att stå emot naturens krafter, men man måste göra allt för att vi alla ska få ett bättre klimat. I dagarna inleds ett klimatmöte i FN:s regi i Warsawa. Mötet ska absolut ses som en möjlighet för de ledande miljöpolitikerna i världen att enas om hur man får ett drägligare klimat. Det är, precis som Sveriges miljöminister, Lena Ek, påpekar viktigt att vi håller farten uppe i dessa frågor, och då särskilt med tanke på Paris 2015 då ett globalt klimatavtal ska skrivas under. Det avtal som till mångas besvikelse inte kunde undertecknas i Köpenhamn 2009. Nu vill det till att vi får en tydlig plan för hur förhandlingarna ska skötas så att allt går vägen i Paris.

Sverige är på många sätt ett föredöme i miljöfrågorna. Vi har visat att vi kan förena minskade utsläpp av växthusgaser med ekonomisk tillväxt. Det är viktigt därför att alltför många länder och ledare anser att det inte lönar sig att satsa på miljön. Man definierar därmed ekonomisk tillväxt på ett kortsiktigt sätt, som inte gynnar miljön.

Inför Warsawa-mötet har en ny rapport från FN:s klimatpanel, IPPC presenterats. Den förstärker bilden av att det är vi människor som till stor del ligger bakom den globala uppvärmningen. Om just Haiyan kan kopplas till dessa förändringar är i dagsläget svårt att säga. Men IPCC varnar för att extrema väderfenomen som skyfall och stormar kommer att öka. Så, nu finns det inte mycket som talar för att vi bara ska vänta och se, och låta den ena naturkatastrofen efter den andra härja över världen. Politikerna å sin sida måste driva på för att få till stånd ett globalt klimatavtal. På sikt kommer det att lösa många klimatproblem. Vi som inte är politiker kan sträcka ut en hjälpandehand till offren i Filippinerna. Det i sig löser inga klimatproblem. Men det kan mätta några munnar och det kan värma några kroppar och det är ett bra sätt att visa medmänsklighet.