Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Viktigt med handhygien på kosläpp

Under kosläppen i länet är god handhygien viktigt för att slippa bli magsjuk.

Runt om i landet låter gårdarna nu sina kossor få komma ut på bete. För de jämtländska gårdarna är det kosläpps-premiär till helgen.

Tidigare i veckan skedde ett utbrott av en Cryptosporidiumparasit i Västra Götaland. Ett tiotal personer klappade kalvar på ett kosläpp i Hjo och drabbades sedan av cryptosporidium.

Kosläpp kan vara en både glädjande och mysig aktivitet att delta i, men det är viktigt att du sköter handhygienen. Förutom parasiten kan du också drabbas av magsjuka.

Tillförordnad smittskyddsläkare i regionen, Inger Andersson von Rosen;

– Det finns olika typer av Cryptosporidium men oavsett vilken typ av parasit som drabbat folk i Västra Götaland så har parasiten funnits i kornas avföring och sedan nått människors tarm via deras mun.

För fem år sedan drabbades Östersund av ett utbrott av en typ av Cryptosporidiumparasit och det kan vara så att det är samma typ som fick personerna i Hjo att insjukna.

– Har du klappat en ko så tvätta händerna med tvål och vatten efteråt. Det gäller också om du varit i en ladugård, säger Inger Andersson von Rosen.

Det samma gäller innan du stoppar något i munnen, som en napp i barnets mun eller en macka eller snus i din egen. Budskapet från Ingrid blir alltså att;

– Åk gärna på kosläpp men tänk på handhygienen, både för din egen skull men också för att undvika smittspridning.

Skulle du drabbas av parasiten är det viktigaste att se till att du får i dig mycket vätska.