Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Viktigt med rätt skidhjälm

Tio av de tretton vanligaste skidhjälmarna uppfyller inte kraven, visar ett test. Men det viktigaste är fortfarande att du över huvud taget bär hjälm i backen.

Snart är det sportlov för flera skolor och många passar på att ge sig ut i backarna. Hälften av alla huvudskador kan undvikas om skidåkaren har hjälm, men det är också viktigt att det är rätt hjälm.

– Hjälmen ska ha bra passform och rätt storlek, den ska helt enkelt sitta och kännas bra, säger Jonas Eriksson, utredare inom produktsäkerhet på Konsumentverket.

Folksam har testat de 13 vanligaste skidhjälmarna, men bara tre av dem uppfyller Folksams egna krav som är tuffare än kraven för CE-märkning. Tre olika tester genomfördes: ett som simulerar skidolyckor med rakt slag och två med sneda slag mot huvudet.

– Det är viktigt med en bra hjälm för att undvika allt från olika grader av hjärnskakningar till allvarliga hjärnskador, säger Malin Åman, idrottsforskare på Folksam.

Hjälmarna som klarade testet har ett speciellt skydd, ett så kallat MIPS-system, som ska minska huvudets rotation vid ett slag och därav minska skadan.

– När vi ramlar så faller vi sällan rakt, därför mäter vi också rotationen, säger Malin Åman.

Fakta: Så väljer du rätt skidhjälm

  • Det är viktigt att hjälmen är CE-märkt.
  • Pannan, bakhuvudet och hjässan ska vara täckt av hjälmen.
  • Hjälmen ska inte kunna hamna på sned eller trilla av.
  • Den ska vara lätt att ta på och av och lätt att fästa under hakan. Knäppningen i hakbandet ska inte klämma eller nypa.
  • Du ska vara nöjd med hjälmen. Den ska sitta bekvämt och ha bra passform.
  • Folksams tester är tuffare än de för CE-märkningen eftersom Folksam genomför skidolyckstester som även simulerar sneda slag mot huvudet. Det raka slaget är det enda som ingår i lagkravet på skidhjälmar.

Källa: Konsumentverket och Folksam (TT)