Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Viktigt med självrannsakan

I början av maj håller Centern partistämma. Där måste ingående diskuteras partiets framtid. Varför får inte Maud Olofsson kredit för sin politik när Moderaterna formligen exploderar i positiva väljarsympatier?

Två opinionsmätningar i helgen gav Centern i ena fallet 3,4 procent och i det andra 6,1. Sanningen ligger någonstans mitt emellan och då är partiet långt ifrån förra valets 7,9 procent.

att ägna sig åt självrannsakan. För om signalerna från Demoskop chockar Socialdemokraterna, så måste även centerfolk dra liknande slutsatser: Vad gör vi för fel om vi i regeringsställning och med en partiledare som exponeras enormt i media, inte förmår attrahera bredare väljarskaror?

Visst går det säga att näringsministern i nuvarande krisläge oftast kommer med kärva budskap. Men det gör även Fredrik Reinfeldt och Anders Borg.

Centern måste söka sig delvis tillbaka till sina gamla tassemarker. Profilera sig kring landsbygdsfrågorna – för även om det är i storstäderna val vinns, så är risken uppenbar att Centern i dessa områden hamnar i skuggan av Moderaterna. Kannibalismen inom Allians för Sverige tycks allt mer uppenbar. Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund var gäst i Ekots lördagsintervju. Han försökte slingra sig ur denna frågeställning, men hade märkbara problem.

Centern sitter tyvärr i samma båt. Egna profilfrågor drunknar lätt i mediabruset. Vi ser fram emot en vitaliserande centerpolitisk debatt i Örebro om fyra veckor. Partiet behöver en sådan för det vore förödande om nuvarande kräftgång håller i sig.