Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Viktigt med ventilation – många hus är för täta

Vi tillbringar omkring 90 procent av vår tid inomhus. Därför är det naturligtvis viktigt att vårt inomhusklimat är bra. Men många hus är väldigt täta. Ventilationen fungerar dåligt.

Något som antas ligga sjukdomar hos både människor och hus.

– Om ventilationssystem inte fungerar kan det leda till fuktskador på huset med mögel och annat elände. Dessutom kan människorna som vistas i huset få många olika besvär, säger Ulf Eriksson som äger företaget Autovent i Östersund.

Det finns ett antal olika sorters ventilationssystem.

– Självdrag är det sämsta. Allt styrs av utetemperaturen. Är det varmt ute blir det dålig ventilaytion och det syns direkt i våtutrymmen och liknande, säger Ulf Eriksson.

Andra hus har mekanisk frånluftsventilation med enbart en frånluftsfläkt som oftast drar ut luft från våtutrymmen och kök.

Moderna hus har ofta värmeåtervinning i ventilationssystemen. Ett aggregat tar tillvara värmen från huset och värmer den luft som kommer utifrån.

– Det handlar alltså om både till och frånluft. Det finns korsströmsväxlare och roterande växlare varav den sistnämnda är klart effektivast, säger Ulf Eriksson.

Hur än bra ventilationsanläggning huset har hjälper det inte om den inte sköts.

– Att byta filter minst en gång om år är exempelvis en nödvändighet. Det gäller att ha koll så att rören inte sätts igen och att någon gång i bland tvätta fläktarnas vingar och då gäller det att vara noga och att tvätta hela fläkten. Annars blir det obalans och då förstörs lagren, säger Ulf Eriksson.

Ett bra fungerande ventilationssystem handlar om mer än ett bra klimat. Husets energiförbrukning påverkas också om allt inte står rätt till.

– Men trots allt har folk blivit mycket mer medvetna om de problem som kan uppstå. Internet har betytt mycket. Nyare anläggningar kan ge mycket information och det finns husägare som för egna diagram över hur allt fungerar, säger Ulf Eriksson.

Det finns undersökningar som visar att det kan skilja 3 000 kilowattimmar om året emellan ett gammalt självdragshus och ett välisolerat hus med lika effektiv ventilation.