Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Viktigt steg mot regionbildning

Socialdepartementet har kommit med ett besked som innebär ett viktigt steg i arbetet med att bilda Region Jämtlands län 2015.

Departementsskrivelsen innehåller ett förslag om att Jämtlands, Östergötlands och Kronobergs län får bilda regioner. Ansvarig minister, Stefan Attefall (KD), kommer förorda att regeringen och därefter riksdagen fattar formellt beslut i frågan.

– Det har varit en lång kamp om regionbildning, där vi haft många olika åsikter om hur stor en region skulle behöva vara, men en enighet om att den folkvalda nivån är bäst rustad för att ansvara för frågan om regional utveckling. Den samstämmigheten mellan partier och kommuner och landsting har nog gjort att vi kommit framåt i frågan, säger Robert Uitto (S), regionråd och ordförande för styrgruppen för regionbildning, i ett pressmeddelande.

Han ser positivt på att departementet uttrycker att den regionala tillväxtpolitiken ska stärkas genom ökat lokalt och regionalt inflytande över de statliga tillväxtresurserna.

– Länets entreprenörer och idésprutor kan med rätt beslut och stöd bidra till den tillväxt som bland annat kan öka finansieringen av vår välfärd inom skola, vård och omsorg. På så sätt är regionfrågan en viktig fråga för länets framtid, säger Uitto.