Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Viktor klarade rodden över Atlanten

Hedekillen Viktor Mattsson är nu i mål i en av världens tuffaste utmaningar. Som tionde båt nådde han och kompisen, Scott Etherington, slutmålet under måndagskvällen.

I sitt andra försök och en resa som började med stora problem har Viktor Mattsson lyckats. Detta i en av de tuffaste roddtävlingar där den svensk/engelska duon gick i mål som tionde lag.

Viktor Mattsson och Scott Etherington i teamet Atlantic Inspiration var ett av 17 lag från hela världen som ställde upp och rodde över Atlanten. De avverkade de 500 milen från spanska La Gomera till Antigua i Västindien på 61 dagar. Starten i tävlingen Talisker Whiskey Atlantic Challenge gick fjärde december.

Tävlingen är känd för sina tuffa förhållanden. Vädret var tufft och flera lag var tvungna att avbryta. Två lag räddades av helikopter och ett lag av ett förbipasserande fartyg.
Viktor och Scott fick redan i början många tekniska problem och har fått kämpa med trasiga vattenpumpar och autopiloter. Dessutom slogs rodret sönder när vågorna var som värst ute på havet.

– Värst var väl när en stor våg gjorde att hela båten slog runt och kapsejsade. Dessbättre låg både jag och Scott i hytten, men det blev rätt kaotiskt ett tag. Och vi förlorade en del grejer, säger Viktor.

Trots motgångarna hade han inga planer att bryta tävlingen.
– Det hade varit botten att misslyckats en gång till. Men vi har haft det riktigt, riktigt tufft där ute.

Det var med blandade känslor han klev ur båten och kom på fast mark efter två månader.
– Man har byggt upp ett liv här på båten. Men jag längtar efter nära och kära och är rejält sliten. Jag har rott mer än vad kroppen tål.
Vid landstigningen, klockan 23,30 svensk tid, väntade ett gäng kompisar som åkt ner till Antigua för att ta emot Viktor.
– Just nu känns allt så overkligt.

Skulle du tänka dig att göra om det?
– Nej, nu får det vara nog. Jag har mått dåligt efter det jag misslyckades förra gången. Men nu har jag klarat utmaningen och det får räcka, säger Viktor Mattsson.

Den 26-årige härjedalingen klarade alltså bedriften att ro över Atlanten.
– Bara jag hämtat mig blir det att käka något riktigt gott. En rejäl köttbit vore fint efter allt frystorkat vi ätit på havet, säger Viktor Mattsson.

Viktor Mattsson har tidigare startat stiftelsen 2Vänner som samlar in pengar till förmån för barn och ungdomar i Jämtland/Härjedalen.

Den här gången har han även valt Barncancerfonden som sitt välgörande ändamål i roddtävlingen.