Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vilda västern för alla

Det nalkas festival i Åre, en festival med temat Wild West.

Annons

Festivalprogrammet bjuder på bland annat westernridning, lassokastning, pilbågsskytte, linedance och konsert. Festivalen, som kallas Länsfestivalen, är speciellt anpassad för personer för funktionsnedsättning men är öppen för alla.

Första Länsfestivalen arrangerades för tre år sedan.

– Tidigare hade varje kommun på sig att anordna en länsdans för personer med funktionsnedsättning. I Östersund hände det ganska mycket och vi hade inga problem att dra folk till de här danserna men för andra kommuner var det svårare. Så vi tänkte varför inte bara göra en sak per år i stället, och då göra det tillsammans, säger Anders Edström, som arbetar som fritidsutvecklare för personer med funktionsnedsättning i Östersunds kommun.

Han och kollegan Svenne Klingermyhr började kontakta sina kollegor i de andra kommunerna och första Länsfestivalen gick av stapeln i Svenstavik 2010. I fjol arrangerades den på Teknikland i Ope, då var temat 50-tal.

När Åre nu ska stå som värd för Länsfestivalen får den temat ”vilda västern”, eftersom den går av stapeln i vilda Västjämtland. 19 maj slår den upp portarna på arenan på Holiday Club.

– Det blir en endagars-Yran, kan man säga, där man får prova på en massa aktiviteter, säger Svenne Klingermyhr.

På kvällen spelar Kentucky och då bjuds det även upp till dans. Planen är att det ska gå bussar eller tåg från bland annat Östersund.

Anders Edström och Svenne Klingermyhr betonar att festivalen är öppen för alla, även de utan funktionsnedsättningar. Tanken är att kommunerna ska turas om att vara värd, så nästa år ser de gärna att Krokom anordnar Länsfestivalen.

– Tanken är ju att stafettpinnen ska gå vidare, och vi skickar gärna en passning till Krokom eftersom de inte har haft den än, säger Svenne Klingermyhr.

Länsfestivalen arrangeras av Östersunds, Strömsunds, Krokoms, Åres och Bergs kommuner i samarbete med FUB, föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning, HIF, Handikapp/Idrottsförbundet i Jämtlands län och länsbiblioteket.

I länet finns uppskattningsvis ett tusental personer med funktionsnedsättning.