Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vildmarksvägen och myskoxar säljer

Det är gott om folk i länet i sommar. Besöksnäringen går bra, och det fina vädret de sista veckorna har bättrat på statistiken. Östersunds-Posten har gjort en halvtidskoll på hur läget är runt om i kommunerna.

Strömsund

Campingplatserna i Strömsund och Gäddede är fullbelagda och det har varit en stor efterfrågan, i södra Sverige, på information om Vildmarksvägen. Som går från Strömsund till Vilhelmina, via Gäddede och Stekkenjokk.

– Det är ett enormt sug i år. Broschyrerna tog slut långt tidigare än vi trott, säger Tore Torstensson på turistbyrån i Strömsund.

Åre

Första veckorna var det lite färre besökare, men med värmen kom turisterna. Pilgrimerna är fler än i fjol och det är många danskar, holländare och tyskar som går. Utländska gäster går ofta hela leden från Selånger till Trondheim, svenskar går oftast bara enstaka sträckor. Många utländska besökare är också mycket intresserade av den samiska kulturen och Njarka sameläger.

Storulvån och Sylarna

Gott om folk i år, bättre än förra sommaren. Guidade turer går bra, den klassiska vandringen mellan Storulvån, Sylarna och Blåhammaren är populärare än någonsin.

– Det fins en trend i samhället i stort om att man ska vara aktiv på semestern. Det märks här, det kommer mycket nya gäster som provar på för första gången, säger Sara Petterson platschef på fjällstationerna på Storulvån och Sylarna.

Östersund

På turistbyrån är besökarantalet ungefär som i fjol. Ökat intresse för pilgrimsvandring märks av även här. Och förutom sommarklassikerna Storsjöbadet och Frösö zoo har Verkön och Norderön seglat upp som populära besöksmål.

Ragunda

Det har varit många som sett föreställningen om Vildhussen vid döda fallet. Och Thaipaviljongen har varit välbesökt. Men på Ammeråns fiskecamp har det varit cirka 200 besöksnätter mindre hittills i sommar.

– Det är lite sådär i sommar, först var det kallt och nu är det för varmt för bra fiske. Vi har mest fiskegäster och vi hoppas på en bra avslutning av sommaren, säger fiskeguide Britt Strandler.

Funäsdalen

Svårt att avgöra om det är fler eller färre än året innan, men till skillnad mot förra året har turistbyråns egenproducerade sommarmagasin tagit slut. Förra året blev det många exemplar över.

Cykel är hett, och myskoxarna och fiskearrangemang säljer bra. Cykelloppet Fjällturen hade i år dubbelt så många deltagare som i fjol.

Krokom

Upplevelsen är att det är minst lika mycket som i fjol. Fiske är populärt och det är många som åker längs fiskevägen. Ostbuffén i Skärvången har haft fler besökare än förväntat de första veckorna av säsongen.

Bräcke

Svårt att bedöma om det är fler eller färre besökare än förra året. Men populärt besöksmål just nu är forsaleden i Pilgrimstad. Tidigare i sommar har det genomförts lyckade och välbesökta arrangemang i kommunen, som cruising i Bräcke i juni och kubbturnerning i Kälen.

Läs mer:

De vill ha en enklare väg till äventyret

Drömmen: Tågtrafik till Enafors