Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vildsvin bökade upp gräsmattan

När Sonja Persson skulle titta till grannens tomt i Aspan fick hon en chock.

Hela gräsmattan var uppgrävd och förstörd troligen av vildsvin.

– Jag hade aldrig kunnat drömma om det här, säger hon.

I stort sett hela tomten bakom grannens hus i Aspan är uppgrävd och på flera ställen finns det tydliga spår efter klövar. Även i skogen bredvid huset syns det tydliga spår efter djur som bökat och grävt i marken.

Sonja Persson bor i Krokom men har föräldrahuset i Aspan. Då och då tittar hon till grannhuset där det sällan är någon hemma.

Förra torsdagen upptäckte hon att något djur varit och grävt på grannens gräsmatta och i söndags, när hon kom dit igen, hade djuren varit där på besök på nytt.

– Du ser ju hur det ser ut, det är helt förstört, säger hon och slår ut med händerna när tidningen hälsar på.

– Vi är ju så klart rädda att de ska komma över till vår tomt och förstöra den också. Det är massor med att jobb att fixa till gräsmattan efter det här.

Mikael Wallén, vilthandläggare på länsstyrelsen, får se bilderna från tomten och enligt honom är det med största sannolikhet vildsvin som varit i farten.

– I fjol sköts två vildsvin i Ytterberg och det kan så klart finnas fler i området, säger han.

Länge var Dalälven gränsen för vildsvinens utbredning norrut men på senare år har Svenska Jägareförbundet fått in sporadiska observationer av djuren så långt norrut som Järvsö. I Sälenfjällen finns det också en etablerad stam. Där finns det misstankar om att djuren placerats ut illegalt.

Enligt Mikael Ligné, riksjaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet behöver det inte vara fråga om någon stor vildsvinsgrupp som gett sig på gräsmattan i Aspan.

– Det där gör ett vildsvin på en natt, säger han efter att ha sett bild på förödelsen.

– De är som jordfräsar när de går fram och de älskar gamla gräsmattor där de kommer åt maskar och insekter. Här nere i Sörmland där jag bor sätter vi elstängsel runt fotbollsplanerna för att få ha dem i fred.