Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vilhelm Carlqvist

Vilhelm Carlqvist, Näset, Hammarstrand, vår pappa, har avlidit i en ålder av 92 år.

Pappa föddes i Backe, Fjällsjö församling i december 1921 i en barnaskara av åtta. Han var den sista av sina syskon som gått bort och avled 4 mars 2014 efter en kort tids sjukdom.

Föräldrarna dog tidigt så Vilhelm fick vid 14 års ålder söka sig söderut för att arbeta. Jordbruk och hästar var pappas stora intresse. Efter några år som lantbrukselev blev det lantbruksskolstudier på Jälla i Uppsala, samt hovslagarutbildning.

Kriget kom och då fick han använda sina kunskaper om hästar med mera. Han tillhörde Lapplands jägarregemente i Kiruna, så det blev att bevaka gränsen mot Finland. Han berättade många gånger om hur svårt, kallt och eländigt det var i vissa situationer, han ömmade mycket för hästarna, för utan friska, starka hästar kommer man ingenstans.

Kriget tog slut, då bar det iväg söderut igen. I slutet på 1944 blev pappa inbjuden till en god väns bröllop i Uppsala och på dansgolvet träffade han Dagny. De gifte sig i Uppsala domkyrka nyårsafton 1945. De fick tre barn.

Vi barn är födda i Östersund, Backe och Uppsala. Efter några år i Östersund där pappa arbetade som JUF-instruktör, gick flyttlasset 1952 till Bälinge i Uppland där Vilhelm och Dagny arrenderade ett jordbruk i 17 år samt viss entreprenadkörning på olika byggen i Uppsala. 1966 köptes en gård i Näset, Ragunda, där pappa och mamma byggde upp en fin lantbruksfastighet på Ragundabotten, men det var många långa dagar av slit. Pappa hade ett gott sinne för att få till bra skiften på "bottnan", som vi säger.

Pappa blev änkeman redan 1977.

Jordbruket drev han tills det var tid för pension, då tog vår bror över driften. Pappa har alltid varit positiv till ny teknik som varit inom lantbruket, vi glömmer aldrig när han visade den gamla kopparstävan som användes vid handmjölkning på gården i Backe, och det hade nyligen installerats en mjölkrobot i Näset, det var en utveckling i rätt väg tyckte han.

Jakten och hundarna var en stor del av Vilhelms liv. Det var trevligt för honom att träffa likasinnade vänner för att diskutera stamtavlor, åka på en del älghundsutställningar, sjunga en sång och äta en god bit mat och gammelost plus en snaps i goda vänners lag. Pappa gillade verkligen att umgås med vännerna.

När våra jaktkamrater från Tyskland kom till Näset var det en höjdpunkt för pappa, han tyckte om att vi kunde ha ett utbyte av olika jaktkulturer.

Knivslöjd var en hobby som han utvecklade på äldre dagar.

När sommaren kom och Vilhelm fortfarande körde bil så bar det iväg till Backe hemvändardagar – att få träffa gamla och unga vänner var en av höjdpunkterna på året.

Eftersom pappa blev gammal så fick han även uppleva barnbarn och barnbarnsbarn. Vilhelm hade en stor källa av kunskap från den gamla tidens saker och händelser, och han var en god berättare.

Det finns så mycket att skriva om pappa, så det är med stor sorg vi säger adjö.

Birgitta, Birger, Jan