Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Viljan som försatte berg

Viljan kan som bekant försätta berg. Därför tycks nu ett nedläggningshotat naturbruksgymnasium i Ås, äntligen gå en ljusare framtid till mötes. Den nysatsning som har sytts ihop mellan fem nya huvudmän och nya fastighetsägaren Krokoms kommun, kan med rätt marknadsföring bli någonting väldigt bra.

I tio år utredde landstinget hur Åsbygdens naturbruksgymnasium på Torsta skulle kunna moderniseras och framför allt – rationaliseras utifrån lönsamhet. Varje utredning förvandlades dock snabbt till en hyllvärmare. Alla var överens om tagen, men ingen orkade eller ville vidta förändringar. Landstinget brydde sig inte.

Vändningen kom med Olof Karlander. Han gjorde den senaste utredningen, som lades fram i våras och som nu utmynnat i både en fastighetsförsäljning och om byte av huvudmannaskap för gymnasieskolan. Och framför allt – näringslivets intåg både som hyresgäster på Torsta i Ås och som delaktiga i det nya aktiebolag som ska bildas för ett Grönt Center.

Krokoms kommuns köp av fastigheterna utgör förstås grunden. Förutom byggnader och inventarier inkluderar kommunens satsning även investeringar i en ny ladugård. Den biten är viktig. Utan ny ladugård attraherar knappast skolan lantbrukshungrande gymnasieelever, som måste ges en utbildning av modernaste snitt.

Samtidigt är ett mångmiljonprojekt i ny ladugård vanskligt. För intresset på lantbruksutbildningen har med åren svalnat. När det har talats om naturbruksgymnasiers elevunderlag i modern tid, så är det skog, häst och smådjur som lockat flest elever.

Lantbruket har dragits med rekryteringsproblem, vilket också inneburit att just denna del av utbildningen dragits med extremt höga utbildningskostnader per elev.

Här måste ovillkorligen en vändning komma, för utan kunskapstörstande lantbrukselever, blir det givetvis tufft för både det nya bolaget att hyra, och för Krokoms kommun att försvara en nysatsning i mångmiljonstorlek på mjölkrobotar och mjölkgropar i nytt ladugårdsskal.

Givetvis ska satsningen ändå bejakas. För om det här går vägen så utgör utbildningscentrat i Ås en nyckel till framtidens arbetsmarknad inom alla gröna sektorer, som fortfarande utgör en stor andel av länets samlade sysselsättningstillfällen.

Ett viktigt inslag i det nya blir också att näringslivets aktörer rent fysiskt flyttar till Ås. LRF, skogsnäringen med flera, visar därmed att de tror på satsningen.

Jämtlands gymnasieförbund sa nej till att bli huvudman när erbjudandet kom första gången 2010. Huvudskälet då var alltför dyra hyror, som i nästa steg skulle innebära väldigt höga elevkostnader.

Det nya upplägget tycks mer intressant. Nu har också gymnasieförbundet gått in i det här på andra premisser. Låt oss därför hoppas på framgång. Det behövs verkligen för hela länets skull.