Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vilka dikter har vi valt till skidskyttet?

Smärtar det eller gör det bara ont? frågade en danslärare mig en gång, när jag var kanske 15 år, och låg på ett dammigt gymnastiksalsgolv och ojade mig över något som hände i ena benet, medan jag försökte stretcha lårmusklerna.

Jag minns inte vad jag svarade, bara att det så småningom gick över.

Dansare blev jag aldrig, men just där, på golvet, lärde jag mig något viktigt om ordens valörer. Om det smärtade kunde det vara en skada, men om det bara gjorde ont, då kunde det vara något som på sikt skulle göra gott, hävdade dansläraren. Jag är inte säker på att jag skulle ha vetat att det bara gjorde ont den gången, om jag inte varit tämligen bekant med språket och orden redan innan.

Resultaten innebär att nästan en fjärdedel av pojkarna saknar den grundläggande läsfärdighet som är en förutsättning för att läsning ska upplevas som lustfyllt. Dessa förhållanden bidrar troligen starkt till att endast hälften av pojkarna läser på sin fritid för nöjes skull står det i Litteraturutredningens betänkande från ifjol, där man hänvisar till PISA-undersökningen, en internationell studie som undersöker i vilken grad skolsystemet bidrar till att 15-åriga elever är rustade att möta framtiden. Samma undersökning slår också fast att både pojkars och flickors läsförståelse är betydligt sämre nu än den var år 2000.

Sa du aj?

Smärtar denna fakta eller gör den bara ont?

Vill du rulla runt på golvet och skrika ut din oro över hur det ska gå för dessa pojkar och flickor, för att inte tala om samhället i stort, om de inte tolka en längre text – eller tänker du att det där med läsning kanske är lite överskattat ändå, att vi ju kan titta på dig, som knappt läst en enda bok och se hur bra det gått, trots allt?

Problemet – eller snarare ett av flera stora problem – är ju, berättade Sveriges nya läsambassadör Johanna Lindbäck när hon besökte Östersund i måndags, att den bristande läsförståelsen påverkar fler, för att inte säga alla, ämnen i skolan. En satsning på matte kan alltså vara bortkastad när eleverna inte förstår vad de förväntas räknas ut, om frågorna är av typen Vidar ska fylla en bassäng med vatten med hjälp av en slang som har med 13 milimeter i innerdiameter, samtidigt som Nova öser ur så mycket hon kan med en tiolitershink...

Jomen nu är det nog dags att börja rulla runt på golvet lite till mans, inte sant?

Oavsett vems barn det gäller.

Skattebetalare, fotbollstränare, arbetsgivare, vi kan nog börja oroa oss, alla vi som tänker hänga kvar i samhället åtminstone tio år till. Dagens 15-åringar ska ut på arbetsmarknaden någon gång, vet ni. Bristande läs- och skrivförmåga föder utanförskap.

Frågan är vad vi kan göra – vi allihop.

För vi kan inte lämna över ansvaret för det som riskerar placera hela samhället på ett gungfly enbart till skolan och lärarna, eller föräldrarna.

Läsambassadören Johanna Lindbäck berättade om sin dröm – att Zlatan skulle kunna gå med en bok i handen (en annan än den kända som handlar om honom själv) mellan spelarbussen och ingången till omklädningsrummen vid en landskamp, så att alla barn skulle undra vad han höll i handen, och försöka få tag på och läsa åtminstone just den boken. Det kanske funkar.

Och vad gäller idrotten, som engagerar så många barn och unga i vårt län, skulle den verkligen kunna göra en samhällsinsats (till) här.

Vilken förening blir först i länet med att göra en kultursatsning a la ÖFK – fast på knattenivå, och kanske göra högläsning till en del av träningen?

Vem ordnar ÖP-litteraturliret 2014?

Vilka dikter kan speakern på skidstadion tänkas vara beredd att läsa upp, strax innan skidskyttarna startar i världscuploppen om knappt en månad?

Och för att bredda det lite – till att gälla vuxna som läsande förebilder: Vilka arbetsgivare är beredda att åtminstone överväga att ge sina anställda en lästimme i veckan – i stil med friskvårdstimmen?

Vi måste göra något radikalt nu.

Det kan komma att smärta rejält i samhällskroppen annars, den dag stora delar av den vuxna befolkningen inte kan förstå en längre text, ens om det gäller pengarna eller livet.