Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vilka tycker att skolan i Torvalla är för etniskt blandad?

Jag såg en diskussion på FB i våras, om huruvida det skulle gå att blanda barnen från Ope Byskola med barnen på Ängsmon/Torvalla.

Oro uttrycktes över att de kommer från olika världar (bokstavligt talat), och i samma veva ringde arga föräldrar till en framträdande Östersundspolitiker och påpekade ungefär samma sak: man blandar inte barn från så olika samhällsklasser!

Extrema åsikter. Och antagligen inte representativa för majoriteten. Det finns, i vilket fall, många oroliga föräldrar därute som tycker att det är skrutt att just deras lilla skola ska läggas ner. Eftersom det innebär att just deras barn drabbas. Och det kan man förstå för ingen vill ju bli drabbad. Alla vill att just dom ska slippa nerdragningar, effektiviseringar och annat otyg.

Fråga barnen i Syrien.

Det ÄR inget kul när nån kommer och spränger skolan i luften. 

Speciellt inte när man sitter i den.

Man ska vara försiktig med att ironisera över människors önskan om att deras barn ska få gå i en idyllisk skola. 

En liten skola, med små klasser och trygg atmosfär ni vet. 

Det är mänskligt att vilja ha det så.

Bullerbyidyllen.

Med Britta, Anna, Bosse, Lasse och Lisa.

Inte Britta, Anna, Muhammed, Lasse och Aasiya.

Fast Bullerbyidyllen är död för all framtid, så det där är inte så mycket att fundera på. Förr eller senare kommer Bosse och Anna att komma i kontakt med barn som har sitt ursprung i andra länder, och ju förr desto bättre, kan man tänka. 

Eftersom Sverige ÄR etniskt blandat.

I USA fick för övrigt svarta elever tillträde till vita skolor redan 1957 (se Little Rock Nine). 

Under militäreskort, men ändå.

Skoldebatten i Östersund tangerar klassfrågan (och inte den om max 20 elever i varje utan den andra). Och ja, jag VET, det finns inga klasskillnader i Sverige längre, i alla fall inte enligt Lundsbergaren Ebba Wallmén. Hon som var med i "Aktuellt" för ett tag sen och kommenterade drevet mot Sveriges äldsta internatskola (där att få stryk betyder just det och inget annat). 

Klasskampen är över.

Och enligt vissa finns det ingen etnicitet heller. Och inga kulturkrockar. Och inga problem med integration. Alla vet i och för sig att detta är lögn, men ok: vi fortsätter låtsas. Precis som vi kan fortsätta låtsas att små skolor med få elever är nåt bra per definition. 

Den elev som hamnar utanför på en liten skola har förstås färre chanser att hitta andra kompisar än den som går på en stor och utanförskapet blir då antagligen extra påtagligt. 

Vem vet, ensamme Bosse kanske skulle må bra av att kunna få Muhammed som kompis.

Speciellt om alternativet heter Mållgan.