Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vilken dold agenda driver utvecklingen?

Öppet brev till stiftsstyrelsen i Härnösands stift:

Det senaste årets rapporter i media kring beslut som fattats av stiftsstyrelsen väcker lindrigt sagt många frågor bland oss som verkar ute i stiftets församlingar. Vilken dold agenda är det som driver utvecklingen åt det håll den nu tycks vara på väg?

Det första obegripliga beslutet handlade om stängningen av stiftsexpeditionen i Östersund. Ingen av församlingarna i Jämtland/Härjedalen hade tillfrågats eller informerats innan beslut togs.

Den motivering som gavs var att det inte gick att leda personalen i Östersund från Härnösand. Detta i en tid då allt fler arbetar på distans eller hemifrån utan att tappa kvalitet i arbetet.

När sedermera Britt-Marie Frisell som arbetar vid Östersundskontoret blev utsedd till Årets förnyare i Svenska kyrkan blev beslutet än mer ironiskt.

Nästa märkliga beslut var att dra in bidraget till Vårsta Diakoni vilket i förlängningen innebär en nedläggning av stiftets familjerådgivningar i bland annat Östersund.

Även detta beslut togs utan samråd med stiftets församlingar som alla bidrar till verksamheten via egna direkta anslag och som en del i den stiftsavgift på 10 öre som stiftet tar ut av alla kyrkotillhöriga med beskattningsbar inkomst.

Parallellt med dessa beslut sänker man också bidragen till andlig vård vid till exempel sjukhuskyrkorna i Östersund, Sundsvall och Örnsköldsvik, och Campus/Miun i stiftet. Även detta utan dialog med berörda församlingar.

Just nu kan vi i media följa turerna kring ännu ett dåligt grundat beslut: Att påskynda tillsättningen av tjänsten som stiftsdirektor innan biskop electa Eva Nordung Byström hinner tillträda som stiftschef.

Man inte bara påskyndar ärendet utan man går dessutom emot sin egen kravprofil, biskop electas synpunkter, fackens synpunkter och personalens önskemål.

Vad är problemet, stiftsstyrelsen? Varför är det så angeläget för er att tillsätta befattningen med en administratör när er uppgift är att främja församlingarnas verksamheter? Det krävs gedigen erfarenhet av församlingsarbete för att lösa den uppgiften!

När beslut som motverkar stiftets och församlingarnas bästa på det här sättet radas upp undrar man till sist vilka krafter det är som står för denna negativa inriktning!?

Börje Viklander

kyrkoherde i Östersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel