Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vilken julskiva är bäst?

Oavsett om du kokar knäck, städar, bygger pepparkakshus eller hänger upp girlanger i taket så krävs det rätt bakgrundsmusik för att komma i stämning.

I dag bjuder vi på recensioner av julens

nya skivor.

Kategori: Traditionell

SANNA NIELSEN

"Min jul"

(Parlophone/Warner Music)

Betyg: * *

Bästa låt: "Julen närmar sig"

Om jag räknar rätt är detta den femte (!) julskivan Sanna Nielsen släpper (inklusive två med Sonja Aldén och Shirley Clamp) och hon är inte ens 30 år gammal. Hon är just nu ute på hyllad julturné med Kalle Moraeus, så Sanna ÄR drottningen av jul. Hon kan det här med julmusik, det är per definition bra.

Men den här skivan upplevs ändå som väldigt tråkigt. Det traditionella låtvalet; som "Jingle bells" och "O helga natt" och de tråkiga arrangemangen skvallrar om att den konstnärliga ribban inte ligger tillräckligt högt.

Sanna Nielsen har gjort det här förr och hon har gjort det bättre. Man kan hoppas att hennes sjätte julskiva, för den kommer garanterat, görs tillsammans med någon låtskrivare och producent som kan locka henne att ta lite mer konstnärliga risker.

Mikael Forsell/TT

Kategori: Pop

LEONA LEWIS

"Christmas with love"

(Sony Music)

Betyg: * * * *

Bästa låt: "Mr right"

Leona Lewis försöker skaka liv i sin lite avsomnade karriär med en julskiva inspirerad av Phil Spectors legendariska album "A christmas gift for you" från 60-talet. Luxuöst arrangerade låtar med riktig "wall of sound"-produktion omger alla låtarna på skivorna och Leona Lewis har ju en röst som gjord för att sjunga jullåtar.

Hon ger sig till och med på den klassiska Spector-låten "Christmas (baby please come home)" med bravur och lyckas även få in några traditionella låtar på sin skiva. I versioner som gör att de mest sönderspelade av julsånger känns nya och moderna.

Dessutom övertygar hon med flera nyskrivna låtar, där framförallt den poppiga "Mr right" kommer att bli en nutida julklassiker. Årets bästa julskiva.

Mikael Forsell/TT

Kategori: Syntpop

ERASURE

"Snow globe"

(Mute/Playground Music)

Betyg: * *

Bästa låt: "Loving man"

Det metalliska soundet i syntpopen och julmusik känns på förhand som inte en klockrent kombination, men Erasure gör ett gott försök som lyckas riktigt bra tack vare sångaren Andy Bells varma röst. Men det man kan invända mot är de tråkiga, minimalistiska arrangemangen som inte direkt sprider julstämning. Dessutom är låtvalen lite tråkiga. "Stilla natt" och "White christmas" i syntversioner är farligt nära hissmusik.

Dessutom "fuskar" bandet lite genom att ta med några låtar som inte har så mycket jultema i sig, bland annat "Loving man", som i och för sig kan vara den bästa låt duon släpp i från sig på årtionden.

Mikael Forsell/TT

Kategori: Traditionell

MALENA ERNMAN

"I decembertid"

(King Island Roxystars Recordings)

Betyg: * * *

Bästa låt: "Stilla natt"

Malena Ernman är aktuell med sin andra julskiva. På "I decembertider" sjunger hon allt från psalmer och julvisor till mindre julrelaterade låtar som "You never walk alone" och "Håll mitt hjärta". Det hela är förstås oerhört välarrangerat och Malena Ernmans röst är ljus och klar som en iskristall. Ibland är dock hennes närmast perfekta röst i vägen för att man ska kunna närma sig låtarna känslomässigt; det blir helt enkelt en lite för distanserad känsla.

Den intressantaste låten på "I decembertider" är "Stilla natt", där sångerskan sjunger i lugn takt men låter stråkarna virvla runt som snöflingor. Däremot fungerar det mindre bra att "O helga natt" enbart kompas med gitarr, hur bra gitarrist Mats Bergström än är.

Karl Dalén/TT

Kategori: Traditionell/pop

KELLY CLARKSON

"Wrapped in red"

(RCA)

Betyg: * *

Bästa låt: "4 carats".

"Wrapped in red" är Kelly Clarksons alldeles egna svulstiga julskiva Mariah Carey-style. Och det är ingen härlig historia. Clarkson fläskar på så hårt att man drabbas av svår julstress i förtid. Det är en skrikig samling klassiker och nyskrivet, där skräckexemplet utgörs av gapiga honkytonk-spektaklet "Run run Rudolph". Bäst blir det när hon drar ned på tempot och stillar sig lite, som i "Winter dreams (Brandons song)". Den och pop-pärlan "4 carats" räddar det här från att bli ett totalt haveri.

Sara Haldert/TT

Kategori: Dansband

ELISA'S

"En gnistrande jul"

(Lionheart)

Betyg: * * *

Bästa låt: "Gnistrande kristall"

Elisa's står på gränsen till det stora genombrottet, även utanför danskretsar. Sångerskan Elisa Lindström gjorde fin reklam för dansbandet i "Körslaget" och ska dessutom vara med i Melodifestivalen. Så här kommer en julskiva med orkestern.

Tyvärr visar Elisa's upp sin begränsning när de försöker skapa stämning i de traditionella låtarna, som "Låt mig få tända ett ljus" och "Oh Helga natt", men däremot är de bättre i de rena dansbandslåtarna med jultema som finns på plattan. De kanske borde ha struntat i de traditionella låtar över huvud taget.

Mikael Forsell/TT

Kategori: Traditionellt

CHARLOTTE PERRELLI

"Min barndomsjul"

(Stockhouse/Naxos)

Betyg: * *

Bästa låt: "Nu är julen här igen"

Det stora problemet med "En barndomsjul" är att Charlotte Perrelli bestämt sig för att bjuda in en massa barn. Hennes söner Angelo och Alessio medverkar och det är väl gulligt men när hon också anlitar Täby musikklasser blir det för mycket. I vissa sånger låter mest som en professionellt kompad julkonsert i valfri mellanstadieskola och det är ju något man till varje pris vill undvika att lyssna till i sitt hem.

I övrigt är det här en väldigt traditionell julskiva med nummer som "Nu tändas tusen juleljus", "Jul, jul, strålande jul" och "Bjällerklang" - habil bakgrundsmusik till julstöket. Det enda som egentligen sticker ut är "Nu är julen här igen", en fin dansbandsschlager med jultema.

Linus Brännström/TT