Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vilken service kan vi förvänta oss på landsbygden?

debatt Vi är fyra företagare och centerpartister som är stolta över förmånen att få bo och driva företag på vår jämtländska landsbygd.

För att kunna fortsätta att utveckla våra företag är vi beroende av en god och stabil samhällsservice. Vi måste kunna lita på att det i framtiden finns skolor för våra barn och bra kommunikationer till och från våra bygder. Som alla andra är vi beroende av bra telefonförbindelser och bra bredband.

Tyvärr upplever vi att det finns starka krafter som vill minska eller till och med avveckla samhällsservicen utanför tätorterna.

De jämtländska kommunerna omfattar ett stort område med bygder av olika karaktär och med olika förutsättningar. Det är stora kontraster med avseende på näringsliv och befolkningsutveckling mellan och inom de olika kommunerna.

I stråket Östersund–Krokom–Åre är det tillväxt. Hit flyttar familjer och företag. Här växer skattebasen. Att satsa offentliga medel för en ökad tillväxt i detta stråk är förmodligen en god strategi. Det borde rimligen spilla över på övriga länet.

Samtidigt är det så viktigt att inte glömma bort bygderna där det just nu inte ser ut att ske någon tillväxt. Människor i dessa bygder verkar och bor kvar. Befolkningen här blir äldre. Det sker en successiv utflyttning från vissa områden. Företag och samhällsservice försvinner.

Vi tror att det är lätt för beslutsfattare att hamna i ett läge där man ställer sig negativ till satsningar i bygder som man inte betraktar som tillväxtområden.

Men politiker skapar inte jobb och tillväxt – det gör driftiga människor och blomstrande företag. Det politikerna kan göra är att ge förutsättningar eller verktyg för utveckling av våra bygder. De verktygen kan naturligtvis bestå av pengar men minst lika viktigt är stabilitet och förutsägbarhet vad gäller den gemensamma samhällsservicen.

Vilken typ av samhällsservice kan vi förvänta oss som företagare? Vilka förutsättningar för äldrevård, skolskjuts, bredband och så vidare kan vi förvänta oss i till exempel Åre by eller i Åkroken?

Den typen av frågor tycker vi måste besvaras av politiken. För att det ska kunna ske efterlyser vi en bred politisk diskussion i ämnet.

För långsiktigt stabila spelregler föreslår vi därför inrättandet av en så kallad "servicegaranti". Syftet är att tydliggöra vilken servicegrad man kan förvänta sig på olika platser i våra kommuner.

Ska vi hålla samma servicenivå på alla platser? Tillåter vår lagstiftning skillnad i samhällsservicen beroende på geografi och befolkning? Vill vi politisk ha en sådan uppdelning av vår samhällsservice?

Centerpartiet i Åre vill att hela vår kommun och hela vårt län ska leva och blomstra. Vi vill medverka till att skapa "världens modernaste landsbygd".

Som småföretagare och aktiva i Centerpartiet kämpar vi för en utveckling av vår landsbygd. På riktigt.

Jörgen Brouwer (C)

företagare i Kallsedet

Tina A Holmedahl (C)

företagare i Storlien

Can Savran (C)

företagare i Åre

Torgny Widholm (C)

företagare i Trägsta

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel