Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vilken skolpolitik vill S föra?

debatt Vänsterpartiet har sedan tidigare gett de svenska väljarna ett entydigt besked. Vinster i välfärden är något de aldrig kan acceptera och de kommer inte stödja en socialdemokratiskt ledd regering om de inte ger gehör för detta krav.

S har konsekvent undvikit att kommentera det faktum att de rödgröna är djupt splittrade i skolfrågan som knyter nära an till detta.

Nyligen nådde den totala osäkerhet kring vad ett regeringsskifte får för konkreta konsekvenser för skolpolitiken nya nivåer. Då beslutade det största distriktet inom S (Skåne) att möjligheten att välja skola ska tas bort.

Det går emot vad S partiledning tidigare sagt men är i samklang med V:s politik.

Moderaterna tillskriver det fria skolvalet ett oerhört högt värde. Vår övertygelse är att unga tillsammans med sina föräldrar är bäst lämpade att själva välja skola.

Vi vill inte lägga det valet i kommunpolitikers händer då vi helt enkelt inte tror att de kan veta vad som passar alla kommunens unga bäst.

Ett avskaffande av det fria skolvalet och förbud mot vinster i välfärden skulle leda till att följande verksamheter i Jämtlands län måste läggas ner:

Östersund: Förskolor: Kids2home, Bikupan, Emanuel, Guldkusten, Humlan, Knallhatten, Litsongan, Solen, Solkatten, Trollmax, Trädet, Tummelisa, Öbarna.

Grundskolor: Prolympia, Frigga, Vidar, Böle

Gymnasieskolor: Sjöllins gymnasium, Storsjögymnasiet, Östersundsgymnasieskola

Strömsund: Torsängs förskola

Grundskola: Bodums friskola

Härjedalen: Förskolor: Myltan, Sörgården, Kongron

Gymnasium: Fjällbyns gymnasieskola

Berg: Förskola och grundskola: Kövra

Krokom: Gymnasium: Dille gårds gymnasium

En reform av denna omfattning skulle minst sagt inte gå obemärkt förbi i Jämtland och Härjedalen.

Väljarna förtjänar därmed ett tydligt besked, vilken skolpolitik vill Socialdemokraterna föra och vilka garantier ger de svenska friskolor?

Moderaterna

genom Saila Quicklund, riksdagsledamot, Elisabet Sjöström, ledamot barn- och utbildningsnämnden Östersund, Åse Ehnberg, vice ordf. barn-, kultur- och utbildningsnämnden Strömsund, Pontus Nissblad, ledamot nämnden för bildning, fritid och kultur Härjedalen, Leo Olofsson, 1:e vice ordf. barn- och utbildningsnämnden Krokom

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel