Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill AfR verkligen samarbeta?

En dryg vecka har gått sedan vi på kommunfullmäktige i Ragunda sträckte ut en hand till varandra. Igen. Under ett löfte till varandra att nu skulle vi samarbeta för kommunens bästa. Igen.

Två dagar i följd har debattartiklar underskrivna av företrädare för Allians för Ragunda i samma ämne med samma budskap (ledningen saknar handlingskraft och gömmer sig) publicerats. Samma budskap. Igen. Och samarbetet för kommunens framtid står på spel. Igen.

Jag håller de löften jag ger. Om jag tar i hand på att vi ska samarbeta kring de viktiga frågorna för kommunens framtid så kommer jag att göra det. Men samtidigt kan jag inte mer tiga över hur detta samarbete behandlas.

Vi är en liten kommun med drygt 5 400 invånare. Vi har enorma framtidsutmaningar som vi måste ta tag i, och det som händer är att vi om och om igen bråkar med varandra i tidningarna.

Det är inte rätt väg att gå. Därför har jag accepterat väldigt mycket under en lång tid för att samarbete för kommunens framtid är viktigare än personliga vendettor.

Jag har därför under en längre tid medvetet valt att inte besvara eller kommentera de påståenden som slängs ut av företrädare för AfR. Detta för att de oändliga negativa skriverierna ska sluta. Men det tar aldrig slut.

Jag är lika mån om att de saker som inte står rätt till ska bli bättre och de felaktigheter som är gjorda ska rättas till. De senaste händelserna är verksamhetens ansvar att rätta till. De riktlinjer, policies, lokal samverkansavtal, mål och visioner som kommunledningen satt upp ska efterföljas och det ska leda till att kommunen är en god arbetsgivare.

På vissa plan är vi där, på andra behöver vi jobba mer. Men jag har tillit till att det kommer att bli så.

Vår viktigaste roll nu som politiker är att stötta vår personal som jag vet jobbar hårt för kommunen. En del i det är att stötta kommunledningen och det arbete som de påbörjat. Inte att fortsätta söka splittring och strö salt i såren. Utan ge dem de verktyg och den tid som behövs för att skapa förbättring.

Jag tycker det är viktigt med en aktiv opposition som är med i en konstruktiv debatt, men det som sker nu liknar mer pajkastning och personliga häxjakter. Vår roll som ledamöter i kommunstyrelsen är att stötta verksamheten och ge dem de rätta verktygen för att kunna göra sitt jobb – inte att försämra förutsättningarna.

Mitt hopp om att vi ska hitta ett samarbetsklimat i kommunen som gör att vi tillsammans kan gå framåt börjar sakta slockna.

Min fråga till Allians för Ragunda är – betyder samarbetet inget för er? Är ni beredda, att för att få fram era negativa kommentarer om ledningen, riskera kommunens framtid när vi är beredda att än en gång se om vi kan samarbeta för Ragundas bästa?

Jag var beredd att försöka. Igen. Men jag börjar tvivla på att ni är det.

Terese Bengard (S) kommunalråd Ragunda

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel