Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill återställa Indalsälven

Indalsälven bör återställas till ett av Europas bästa fiskevatten. Det anser Staffan Borseman, Hammarstrand, i ett medborgarförslag som lämnats till Ragunda kommun.

Annons

Enligt honom var det inte ovanligt med laxar på upp till 25 kilo innan Bergeforsens kraftstation satte stopp för laxens och havsöringens fortsatta vandring.

Han föreslår därför att en återetablering görs av den vilda fiskens optimala förhållanden i Indalsälven. Han anser att ett samarbete mellan de berörda kommunerna borde garantera att ett sådant projekt lyckas och kan ge ett ordentligt uppsving för fisketurismen.

– Min bedömning är att en återetablering av lekområden för exempelvis lax och havsöring på kort tid kan skapa stor tillväxt i fisketurismen i regionen, anser Staffan Borseman som även ser chanser till nya arbetstillfällen och miljövinster med sitt förslag.

Han hänvisar också till liknande projekt som genomförts i USA.