Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill att ansökan om fiskodling avslås

Bright Water Fish har ansökt om tillstånd för fiskodling vid Vejmon.

Länsstyrelsen i Jämtlands län anser att ansökan bör avslås.

Bolaget Bright Water Fish har ansökt om tillstånd för fiskodling i Storsjön vid Vejmon i Krokoms kommun. I ett yttrande skriver nu länsstyrelsen i Jämtlands län att de anser att ansökan ska avslås och att miljökonsekvensbeskrivningen inte ska godkännas.

Länsstyrelsen vill att påverkan från bolagets samtliga planerade odlingar ska tas med i miljökonsekvensbeskrivningen, då bolaget söker tre tillstånd för samma verksamhet inom ett begränsat område. Ytterligare en ansökan har lämnats in och en tredje, och eventuellt fjärde, utlovas från bolaget. Länsstyrelsen bedömer att det inte går att på ett sakligt sätt yttra sig över ansökan i föreliggande skick.

Länsstyrelsen anser inte heller att den inlämnade miljökonsekvensbeskrivningen uppfyller kraven i miljöbalken. Bland annat avses att bolaget utförligare borde ha redovisat hur odlingen och båttrafik kring landbasen kan påverka friluftslivet med avseende på ljud, lukt och visuella störningar.

Länsstyrelsen anser också att bolagets resonemang om fiskodlingens positiva effekter på vildfiskbestånden haltar. Bolaget har inte heller redogjort för hur man tänker försörja anläggningen med sättfisk med tanke på de senaste årens allvarliga utbrott av parasiten Sarcosystis.

Det slutgiltiga beslutet om fiskodlingen kommer att tas av länsstyrelsen i Härnosand.

Bright Water Fishs planer handlar totalt om cirka 6 000 ton fisk fördelat på tre ställen i Storsjön varav Vejmon är ett. Skulle planerna godkännas i sin helhet blir odlingen den största i sitt slag i Sverige.

Du kan läsa hela yttrandet i sin helhet , ligger inlänkad till höger i artikeln.