Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill att politikerna lyssnar

Situationen ute på förskolorna diskuterades under ett öppet möte på torsdagskvällen.

Det arrangerades av gruppen Föräldrauppror mot större barngrupper i Östersund.

– Det måste bli mindre barngrupper på förskolorna. Max femton barn är de rekommendationer som finns, säger Zindra Jonsson, en av föräldrarna på plats.

Omkring 25 personer fanns totalt på plats i Clarion hotells lokaler vid Stortorget på torsdagskvällen. Det var mestadels föräldrar till barn i förskoleåldern som sökt sig dit, men också några förskollärare samt mor- och farföräldrar.

Kvällen startade med en diskussion om läget på förskolorna i dag. Några vittnade om att vissa förskolor nu har 19 barn på avdelningarna.

– Det är alldeles för många, såklart. Vi har en läroplan att följa, och vi klarar inte av det i dag, sa en förskollärare.

En förälder berättade att hon ser att sitt barn mår dåligt på förskolan på grund av den stökiga och röriga miljön.

– Förskollärarna hinner inte med längre. Tidigare när det bara var 15 barn var det roligt att hämta och lämna på dagis, det är det inte längre, sa föräldern.

Tanken med mötet var att prata ihop sig om hur man kan påverka politikerna att förstå det missnöje som finns med att man ökar storleken på barngrupperna.

– Vi vill att politikerna lyssnar, eller i alla fall kompromissar, säger Zindra Jonsson.

Flera förslag på hur man nu ska jobba vidare kom fram och det bildades arbetsgrupper som kommer att jobba vidare med olika frågor. Bland annat planeras det en enkät, en demonstration, en nedskriven kravspecifikation, en koll på vad forskningen visar och mer dialog med politikerna.

Zindra Jonsson var nöjd med mötet.

– Jag tycker att det var bra och givande. Det kom fram bra förslag på hur vi kan gå vidare, säger hon.