Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill att sociala medier blir kärnämne

Hur framställer vi egentligen oss själva och hur tolkas våra bilder och det vi skriver i sociala medier? Det är några frågeställningar som diskuteras i workshops under veckan. I går var elever från Fjällgymnasiet i Svenstavik på plats i Exercishallen Norr.

Det är projektet "KonstLAB för unga" som under hela veckan håller i workshops för elever från olika skolor i länet. Tillsammans med filmaren Roozbeh Behtaji och konstpedagogen Lotten Wallenhed fick eleverna genom olika övningar tänka till kring begreppet sociala medier.

– Sociala medier är en så stor del av våra liv. Vi behöver bli medvetna om systemet och veta vår plats i det. Och även fråga oss om det får oss att må bra, säger Roozbeh Behtaji.

Han menar att det kan bli en oerhörd press då vi ständigt blir betygsatta genom exempelvis "likes" på Facebook.

– Vi lägger upp vår bästa sida, den som vi vill att folk ska se av oss. Men kan också känna att "alla andra har bättre liv än jag".

Roozbeh Behtaji undrar hur skolor hanterar sociala medier.

– Jag tycker att sociala medier borde vara ett kärnämne i skolan, då det är en del av vårt samhälle nu. Skolan bör förebereda eleverna för riskerna och möjligheterna som finns.

Han har själv både positiva och negativa erfarenheter av sociala medier.

– Det är ett fantastiskt sätt att hålla kontakt med folk. Men jag är inte lika närvarande längre. Förut kunde jag sitta på bussen och fundera på jobbiga saker. Nu tar jag upp telefonen och distraherar mig med Facebook.

Anna Nylander och Madeleine Lindgren var två av eleverna som deltog i workshopen under tisdagen. De hade precis kommit tillbaka efter dagens andra övning när ÖP hälsade på.

– Vi skulle ta bilder som beskrev resan hit till Östersund i dag. Det kunde antingen ha hänt på riktigt eller vara påhittat. Vi låtsades att vi var vilse och inte kunde hitta hit, berättar Madeleine Lindgren.

Både hon och Anna Nylander använder sig av Facebook, men mest för att kolla vad andra gör.

– Jag skriver aldrig något själv, utan irriterar mig mest på vad andra skriver, menar Anna.

– Det är segt när alla skriver om precis allt de gör, säger Madeleine.

De tror att många överdriver för att få fler "likes" och att det lätt kan bli bråk och missförstånd.

– Det är svårt att ångra sig om man har kommenterat saker. Man skriver sådant som man tror att folk kommer att gilla. Men det är inte alltid sanningen som står på Facebook.