Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill bygga ny lift för 47 miljoner

Skalspasset Linbana AB planerar för en ny sex-stolslift, en investering på 47 miljoner kronor på Vemdalsskalet. Nu ligger en ansökan inne om stöd från Tillväxtverket. Länsstyrelsen är med på tåget men om det blir någon ny lift nu är oklart.

– VI vill alltid utveckla skidåkningen och nu har vi växt så mycket att det börjar tjorva till sig, säger Torgny Svensson på destination Vemdalen.

Planen är att bygga en ny lift som ska heta Väst express och ha en kapacitet på 2800 personer per timme. Den blir 1188 meter lång och förutom ny lift så planeras även för nya nedfarter, enligt ansökan om regionalpolitiskt företagsstöd. Mer än så vill inte Torgny Svensson avslöja i dagsläget.

– Vi väntar någon form av besked från Tillväxtverket inom någon månad. Innan vi vet hur de ställer vill vi inte berätta mer om vilka planer vi har, säger han.

Enligt Skalspasset Linbana AB, som delvis ägs av Skistar, skulle en ny lift locka fler turister till Vemdalsskalet. Bolaget skriver att en ny lift kommer att bidra till ökad ekonomisk tillväxt i hela Vemdalsområdet, inte bara för de företag som verkar inom det alpina området.

I närheten av den planerade liften ska det också byggas en ny restaurang och det planeras också för ett nytt hotellboende.

– Sannolikt så blir det en ny lift inom tid, men om det blir det nu eller inte, det är osäkert, säger Torgny Svensson.

Länsstyrelsen är remissinstans och har yttrat sig om ansökan. Myndigheten skrivet att det handlar om en bra investering som "kommer att påverka samtliga verksamma företag inom området i en positiv riktning". Exakt hur stor del av de 47 miljonerna som ska komma från Tillväxtverket anges inte, men enligt länsstyrelsen borde bygget få ekonomiskt stöd "i en nivå som kan säkerställa investeringens genomförande".