Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill gå samman med gamla Carnegie för att lösa skulderna

Maths O Sundqvist släpper aktierna i Skrindan mot aktier i gamla Carnegie, som i sin tur löser hans skulder till Riksgälden. Men förslaget väntar ännu på godkännande från Riksgälden.

Genom en överenskommelse med Maths O Sundqvist hoppas D. Carnegie & Co kunna bli ägare till aktierna i det pantsatta bolaget AB Skrindan. Samtidigt som Sundqvist ges möjlighet att fortsätta att vara företrädare för verksamheten. Förslaget som kräver godkännande av Riksgälden, bygger på att Carnegie löser ut panten och att Riksgälden och skattebetalarna får sina pengar tillbaka. Samtidigt ersätts Maths O Sundqvist med aktier i gamla Carnegie, som då kommer att kontrollera Skrindan och dess fastighetsbolag Norrvidden och Fabös.

– Det är inte mycket pengar som Riksgälden ska ha tillbaka, och de ska definitivt inte ha mer än vad de lagt ut när de tog över Carnegie, säger D. Carnegie & Co styrelseordförande Rolf Åbjörnsson.

– Det är så oerhört stötande om staten agerar som smarta finansvalpar nere på Stureplan. Det vore käpprätt åt helvete, säger Rolf Åbjörnsson

Rolf Åbjörnsson, som blev det gamla Carnegies styrelseordförande i december, anser att det är de gamla ägarna som är de rättmätiga ägare av den fordran som finns på Maths O Sundqvist. Och man vill nu lösa panterna genom att betala resterande ersättning till Riksgälden. Förslaget bygger på en win-win lösning för alla, och lämnades till Riksgäldens chefsjurist för ett antal dagar sedan. Men ännu har det inte kommit något svar på förslaget.

– Det är nog en svårsmält karamell, säger Rolf Åbjörnsson.

Övervärdena i Skrindan beräknas i dag till cirka 1,5 miljard kronor och Åbjörnsson ser en ännu större potential på sikt.

– Det är många entreprenörer som haft problem en tid, men som kommit igen. Det gjorde Erik Penser och Christer Ericsson och det kan också Maths O Sundqvist göra om han får chansen.