Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill göra hyreshus till asylboende

Fastighetsägaren vill göra huset till ett asylboende. Men i huset bor det hyresgäster – som inte blev informerade om ägarens planer.

I juni 2013 köpte Aros Energideklarationer AB fastigheten på Häradsvägen i Hammerdal. Samtidigt skickade bolaget in ett anbud till Migrationsverket, om att få använda fastigheten som ett tillfälligt boende för asylsökande.

De tre hyresgästerna i huset informerades inte om ägarbytet.

De informerades inte heller om det inskickade anbudet till Migrationsverket, berättar hyresgästen Ing-Mari Eriksson.

Hon har vid flera tillfällen varit i kontakt med Michael Sterner, som är styrelseordförande för Aros.

– Han har inte sagt ett ljud om det när vi har pratat med varandra, säger hon.

När ÖP ställer frågor om det till Michael Sterner, via mejl, kommer inga svar.

Däremot fick Ing-Marie Eriksson höra om planerna från ett annat håll, nämligen från en av de tidigare hyresvärdarna, Johan Stendahl. Han besökte huset i höstas och pratade då om att det skulle bli asylboende.

Inte ens när Aros fick ja på sitt anbud till Migrationsverket informerades hyresgästerna. Det fick Ing-Mari Eriksson i stället läsa om i tidningen.

– Det tycker jag inte om. Det är skit alltså. Vad hade de tänkt att göra av oss? Ska vi bli utputtade då? Jag vägrar att flytta.

Problemen slutar inte där. Nyligen hotade Strömsunds kommun med att stänga av vattnet, eftersom uppgiften om ägarbytet inte kommit in till kommunen.

Husets pelletsbrännare är trasig sedan länge, och de provisoriska elementen räcker inte till i vinterkylan. Bitvis har Ing-Mari Eriksson haft 15 grader i sitt kök.

Men efter att hon kontaktat värden och Hyresgästföreningen är nu vattenräkningen betalad och en pelletsbrännare är på gång.

Strulet med huset har pågått i flera år. Det har ofta bytt ägare och underhållet har blivit lidande.

– De struntar i vad som händer här, de vill bara tjäna så mycket pengar som möjligt, säger Ing-Mari Eriksson.

I ett mejl till ÖP skriver Michael Sterner att hyresgästerna kommer att erbjudas ersättningsbostad på förmånliga villkor om och när det blir aktuellt att ta dit asylsökande.

-------------------------------

Detta har hänt:

Aros Energideklarationer AB och Firma Tea Widéen har skickat in anbud till Migrationsverket om att få starta tillfälliga boenden för asylsökande, på flera platser i länet.

Aros fick ja till samtliga anbud, medan Tea Widéen fick nej i vissa fall. Widéen valde då att överklaga till förvaltningsrätten. Under rättsprocessen kan inga ramavtal tecknas.

Flera av fastigheterna det gäller i länet har aktörerna inte tillgång till. Fastigheterna har inte heller besiktigats av Migrationsverket och inga slutgiltiga avtal är skrivna. Dessutom har Migrationsverket startat en utredning av de två aktörerna.

Se också: "Det är min uppfattning att Johan Stendahl verkar i bakgrunden"