Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vill ha en bra dialog"

Delar av kritiken mot kommunens förslag till översiktsplan har fått effekt. Idéer om nya stadsdelar har slopats.

– Det är viktigt att vi är lyhörda, säger Jenny Jernström, planarkitekt vid Östersunds kommun.

I Östersund har medborgare kunnat läsa igenom förslaget till kommunens översiktsplan för att sedan komma med synpunkter. Det fanns exempelvis förslag om att bygga upp en ny stadsdel antingen vid Rödösundet eller i Målsta men i den uppdaterade versionen av förslaget har kommunen valt att backa.

– Vi vill ha en bra dialog med kommunmedborgarna. Människor måste få vara med och bestämma hur deras stad ska se ut, säger Jenny Jernström.

Kommunen har dock inte stängt dörren helt. I förslaget står det att det kan bli aktuellt med "sammanhållen bebyggelse av bykaraktär" vid Rödösundet.

Tanken att bygga upp stadsdelen Knytta på den södra sidan av Vallsundet finns fortfarande kvar.

En annan tanke som finns kvar är det kritiserade förslaget att länka samman stadsdelarna Torvalla och Odensala. Men det är inte bara dessa stadsdelar som berörs av detta, tanken med förslaget är nämligen att sammanlänka alla stadsdelar i kommunen. Det ska bland annat ske genom att bygga 4000 lägenheter i Östersund fram till år 2040. Syftet är att få kommuninvånarantalet att växa. Men kommunen är noga med att poängtera att bebyggelsen måste ske med varsamhet eftersom tillräckligt med naturområden måste bevaras.

– Det är viktigt att staden byggs ihop så att vi får en tätare stad, säger Jenny Jernström.

Hon ser flera anledningar till varför det är så viktigt med en tät stad.

– Kommunen står inför stora utmaningar. Att hålla ihop staden ger förutsättningar att lösa dem. Det handlar om resurshushållning, miljö, klimat och folkhälsa. Det handlar också om att skapa ett större kundunderlag för bra service i stadsdelarna, säger Jenny Jernström och fortsätter:

– I dag bor exempelvis en femtedel färre i Odensala jämfört med när stadsdelen byggdes. Samhällen förändras och blir aldrig färdigbyggda.