Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill ha smör i skolan

Är det dags att byta ut bordsmargarinet mot smör i skolan? Det tycker Mariann Halvarsson som skickat in ett medborgarförslag till kommunen.

– Margarin är skit helt enkelt, säger hon.

Efter att ha följt matdebatten en tid bestämde sig Mariann Halvarsson från Orrviken att skicka ett medborgarförslag om att servera smör i stället för margarin till skolbarnen. Hon har själv tre barn i grundskolan och bryr sig om vad de får i sig.

– Jag litar mer på kor än på margarinfabriken, säger hon.

Evonne Kjellsdotter Mattson är kostchef på Måltidsservice, vars uppdrag är att ge en näringsriktig skollunch till eleverna. Hon förklarar att det finns flera skäl till att i dag väljer att servera margarin. De har till exempel valt att behålla grädde, crème frachie och ost i sina maträtter och att servera mellanmjölk. Då ryms inte mer mättat fett i maten, enligt de svenska näringsrekommendationer som de följer. Därför har man valt att servera margarin till brödet.

– Margarin är ju en produkt som vi ätit i snart hundra år och all tillverkning är kontrollerad, säger hon.

Hon lyfter även fram att margarin innehåller mer salt och har lägre klimatpåverkan. Dessutom är det en kostnadsfråga.

Mariann Halvarsson tycker att skolan inte bara ska upphandla det som är billigast, utan också ta hänsyn till andra faktorer för att främja barnens framtida hälsa och för att stötta svenskt jordbruk. I förslaget skriver hon utförligt om produktens tillverkningsprocess, hon liknar till exempel margarin med toalettstolar.

– Margarin är skit helt enkelt, säger Mariann Halvarsson, det lättaste att göra just nu för att barnen ska bli friska som vuxna är att byta ut margarinet.

Helst skulle hon se att det serverades rent smör, men utblandade smörprodukter, som Bregott, skulle också vara ett alternativ.

– Att tro att man blir fet av att äta fett är som att tro att man blir grön av att äta grönsaker, säger Mariann Halvarsson och hänvisar till Länsstyrelsens rekommendationer.

Livsmedelsverkets rekommendationer kring energiintag tycker hon är förlegade och borde uppdateras.