Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill inspirera och hjälpa

Varje dag delas hundratusentals bilder och statusuppdateringar på sociala medier och förmedlar ofta en bild av en perfekt vardag. Anna-Karin Sahlin har tagit upp problematiken i boken "Du ska vara perfekt".

Annons

– Om jag ser en bild på ett tidningsomslag med en Hollywoodstjärna kan jag ändå hitta någon form av distans till det, även om det är omöjligt att inte påverkas alls. Jag vet att den är retuscherad, men på sociala medier lever vi i samma värld vilket gör det lättare att identifiera sig med varandra och jämförelsen ökar, säger Anna-Karin Sahlin som har skrivit boken "Du ska vara perfekt".

Boken tar upp problematiken kring den hets och de krav som dagens samhälle föder, bland annat genomsociala media och genom bloggvärlden. 

– Det finns krav på hur vi ska se ut, hur vi ska leva och vad vi ska utbilda oss till för att anses vara lyckade. En konsekvens av för höga krav kan vara ätstörningar men det finns också andra konsekvenser, säger Anna-Karin Sahlin.

Själv led hon av anorexi tidigare, men är i dag helt frisk och jobbar för att hjälpa andra som drabbats. Det är en av anledningarna till att hon skrivit boken.

– En annan anledning är att när jag själv var sjuk såg jag att det fanns mycket att läsa, men allt handlade om sjukdomen och det sjuka. Den här boken lyfter fram ett större och bredare perspektiv på det vi idag matas av, förklarar hon.

– Jag vill dela med mig av mina tips och hoppas kunna inspirera och visa att det finns hopp om att man kan bli helt fri från tankarna. Men boken vänder sig till alla som vill få en tankeställare och få en push att börja prioritera det i livet som är viktigt för en själv på riktigt, fortsätter hon.

Anna-Karin Sahlin jobbar som volontär på föreningen Frisk & fri, riksföreningen mot ätstörningar, och det är till deras verksamhet som hon skänker en del av intäkterna från boken.

– Body talk är deras förebyggande arbete för barn och unga. Där pratar man inte om ätstörningar utan jobbar för att stärka ungas självkänsla. Dit skänker jag 10 procent av intäkterna från böckerna, säger hon.

Och just en stark självkänsla tror hon är jätteviktigt för att klara av dagens stress och krav.

– Har man en stark självkänsla kommer man ganska lång, förklarar hon.

Nu hoppas hon att boken ska kunna hjälpa andra och uppmuntra till vi ska våga prata om de problem som finns kring bland annat sociala medier och den bild som förmedlas där.