Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vill man bo kvar är nyckeln utbildning"

Arbetsförmedlingen har presenterat länets jobbmöjligheter för 2014.

– För att vara ett glesbygdslän klarar sig Jämtland relativt bra, säger Christina Storm Wiklander.

Under 2013 minskade arbetslösheten, varslen var låga och antalet lediga platser ökade. Och förbättringen förväntas fortsätta under 2014 spår arbetsförmedlingen. De lediga jobben kommer främst att finnas inom vård och omsorg, handel, hotell och restaurang. Men även om arbetsmarknaden i glesbygdslänet Jämtland klarar sig relativt bra måste man vara beredd att röra på sig i jakten på ett arbete.

– Man måste vara bered att flytta för ett jobb.

Det säger chefen för arbetsförmedlingen i södra Norrland Christina Storm Wiklander.

– Och vill man bo kvar är nyckeln utbildning eller att man kanske måste sänka sina krav.

Många lediga jobb i länet har anknytning till vintersäsongen och turism där de stora skidorterna har stor betydelse. Men en ljus framtid spås även för läkare, biomedicinska analytiker och ämneslärare på gymnasiet. I alla fall på kort sikt.

Jord- och skogsbruket har traditionellt varit viktiga näringar i länet men sysselsätter inte så många som man kan tro, även om skogsmaskinförare är efterfrågade. Hela yrkeskompassen finns att läsa på op.se.