Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill nå ut med sin musik

Under året har hon varit förband till både Elliott Murphy och Carrie Rodriguez och hennes låt "Vilka är ni?" har spridit sig som en löpeld över nätet. Andréa Lundquist är inte rädd för att sticka ut hakan och skriver om det som berör henne. Hon kan mycket väl bli Jämtlands nästa musikexport.

"Vilka är vi som tar oss rätten att bestämma vilka som ska komma hit?". Den frågan ställer Andréa Lundquist i sin låt "Vilka är ni?". Låten blev snabbt populär på youtube och har i skrivandets stund setts och hörts av över 27 000 personer. Låten handlar om rasism i Sverige och har genererat både positiva och negativa kommentarer.

– Jag fick ett långt mejl av en SD-anhängare som skrev att jag är en bortskämd snorunge som vuxit upp i ett villaområde i Norrland och att jag inte vet någonting om verkligheten, berättar Andréa Lundquist.

Mejlen och kommentarerna ser Andréa som ett bevis på att rasismen existerar trots att vissa vill hävda motsatsen. Och det är också anledningen till att hon skrev låten.

– Jag tycker att det är så vidrigt att det finns rasism, säger Andréa

Hon var inte riktigt beredd på den diskussion som kom i och med att hon la upp videon för allmänheten.

– Jag diskuterar gärna politik, men jag tänkte att jag hade gjort min statement, säger hon.

Att skriva samhällskritiska texter är nytt för 23-åringen från Östersund och just nu håller hon på och skriver en låt om två uppmärksammade våldtäktsfall. Tidigare har hon nästan uteslutande skrivit om sina egna upplevelser och känslor.

– Jag har alltid haft åsikter, men jag hade mycket annat som jag behövde få ur mig först, säger hon.

Låtskrivandet har hon använt som terapi och ventil när livet inte varit så lätt. Något som inte alltid är en fördel, speciellt inte när hon träffade sin nuvarande sambo.

– Jag kunde inte skriva på två år när jag träffade honom, säger Andréa och skrattar.

– Men nu har jag lärt mig att skriva lyckliga låtar också, fortsätter hon.

Det har funnits kontakter med ett skivbolag, men Andréa erkänner att hon inte har haft fullt fokus på att ge ut en skiva. Fast visst finns drömmen där och hon berättar att det ligger mer rätt i tiden att ta tag i det nu.

– Jag skulle vilja samla mina svenska låtar på en skiva, säger hon.

– Svenska är mer äkta, utelämnande och naket. Man kan gömma sig mer bakom engelsk text, fortsätter Andréa.

Hon vill gärna kunna leva på sin musik och ser sig själv som musiker till yrket i framtiden, men det måste inte innebära att hon blir känd.

– Jag vill bara få ut min musik. Jag känner att jag har något att berätta och hittills har jag fått höra att min musik berör. Jag vill få folk att känna och tänka efter. Jag är själv ganska utelämnande i min musik, men samtidigt finns det en mystisk känsla. Jag tror att det finns många som kan reflektera över texterna på ett eller annat sätt, säger Andréa.

Om man håller till i Åre i vinter är chansen stor att man stöter på Andréa Lundquist. Antingen i skoterspåren eller på hotell Continental inn där hon spelar i lobbyn vissa helger.