Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill öppna förskola i Åre

Kids2Home vill öppna förskola i Åre. Initiativet välkomnas av barn- och utbildningsnämndens ordförande Anna-Karin Vernberg (M).

– Om de vill starta så år vi jätteglada, säger hon.

Det råder barnomsorgsbrist i Åre. Genom att ta in fler barn på alla avdelningar har Åre kommun lyckats lösa en del av problemen. Men det krävs en ny förskola för att klara behoven som är akuta. Kommunen undersöker om det går att bygga en förskola med fyra avdelningar vid Åre gamla kyrka. Att bygga ny förskola tar lång tid, beslutsprocessen i kommunen brukar ta tid, menar Anna-Karin Vernberg. Därför tycker det är bra om en privat förskola hinner före. En privat aktör är snabbare, resonerar hon.

Kids2Home måste ha ett godkännande av Åre kommun innan de kan öppna förskola. Ärendet kan komma att tas upp på nästa nämndsammanträde i november. Om nämnden säger ja innebär det inte att man tänker lägga ner planerna på utbyggnad av den kommunala barnomsorgen.

– Vi kommer gå vidare med våra planer. Det här kan bli ett komplement, säger Vernberg.

Kids2Home har förskolor på flera orter i landet, bland annat i Östersund där Anders Lindh är verksamhetschef. Han har sett att det finns stort behov av barnomsorgsplatser i Åre och därför vill han öppna förkola här.

Första steget är att hitta en lämplig lokal. Anders Lind berättar att det finns en lokal i Årekompaniet. Det är samma som Åre kommun kikat på och ratat. Enligt Anna-Karin Vernberg var det närheten till helikopterplattan vid Åre hälsocentral som avskräckte. Det skulle ha blivit för dyrt att bygga om utemiljön.

– Jag kommer att titta på lokalerna imorgon, jag har inte sett dem, säger Anders Lindh.

Han är beredd på att utemiljön måste ses över om det ska bli en förskola. Om allt går vägen hoppas han att Kids2Home kan öppna förskola hösten 2013. I första hand blir det en förskola med tre avdelningar.

Nyligen beslutade barn- och utbildningsnämnden att inte satsa på kvälls- och helgöppen förskoleverksamhet eftersom det inte finns pengar till det. Kids2Home, som nyligen öppnade nattöppen förskola i Östersund, vill erbjuda längre öppentider.