Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill sätta bopolitik i fokus

På tisdagen satte Hyresgästföreningen upp en liten lägenhet på torget och pratade bostadspolitik med förbipasserande.

– Vi vill lyfta frågan inför valet, säger Ali Qadiri, bostadspolitisk talesman i region norr.

Några intresserade stannade till, passade på att värma sig lite i den 15 kvadrat stora mobila lägenhet som hyresgästföreningen satt upp och tog för sig av kaffe och kaka.

– I Lund har man faktiskt använt sådana här lägenheter för studenter och ungdomar. Men jag tror inte att det är någon lösning på bostadsbristen på sikt, säger Ali Qadiri från Hyresgästföreningen.

Budskapet till Härjegårdar, det kommunala bostadsbolaget i Härjedalen, handlade bland annat om att rusta upp och om att inte sälja ut det kommunala lägenhetsbeståndet.

– Hyresrätter är bra för en kommun på lång sikt. Det underlättar inflyttning till kommunen och gör det enklare att få folk att stanna kvar.

Nina Sundström från Byvallen, som stannade till för en pratstund, håller med.

– Det är viktigt för ungdomar att inte behöva bo hemma. Jag tror att det behövs billiga ungdomslägenheter. Då tror jag det är större chans att de blir kvar och inte flyttar härifrån, säger hon.

Vad är din uppfattning om bostadssituationen i Sveg?

– Det man hör nu är att det är lång kö på lägenheter.

Just ungdomar, tillsammans med invandrare och äldre är de tre grupper som enligt Ali Qadiri drabbas hårdast av bostadsbrist och höga hyror.

– Härjedalen är en av de kommuner i länet som har äldst befolkning. Det kommer att behövas fler lägenheter som är anpassade för äldre och deras behov. Flyktingar kan vara ett tillfälligt sätt att bli av med tomma lägenheter. Men på lång sikt ställer det krav på att kommunen har en effektiv linje och hjälper till med utbildning, praktik och arbete, säger han.