Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill skapa kompetenscenter för Huntingtons sjukdom

Skapa ett kompetenscenter för Huntingtons sjukdom i länet. Det föreslår Bodil Sihm (MP) i en motion till landstingsfullmäktige.

Huntingtons är en neurologisk sjukdom som förekommer i högre grad i Jämtlands län än i riket. Risken för att ärva anlagen är cirka 50 procent och alla som gör det får också sjukdomen, symtomen brukar komma efter 30-årsåldern. "Just det att barn till drabbade löper risk att själva får sjukdomen, innebär en stor psykisk belastning på familjerna", skriver Bodil Sihm och hänvisar till Socialstyrelsen, som framhåller vikten av att den som får diagnosen behöver information, vägledning och stöd av många kategorier vård- och omsorgspersonal. Behovet gäller även familj och andra närstående.

Bodil Sihm konstaterar att det i Jämtlands län är primärvården som har huvudansvaret för uppföljningar, men att kunskapen inte alltid är tillräcklig när det gäller Huntingtons sjukdom. Därför anser hon att det finns ett behov av att kunna erbjuda ett bredare och mer samlat stöd och det är mot den bakgrunden som hon föreslår att ett kompetenscenter skapas i länet.