Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill starta asylboenden – men saknar avtal

Det kommer att bli asylboenden i Mörsil och Hammerdal, hävdar fastighetsägaren.

Men det stämmer inte, enligt Migrationsverket.

– Inget avtal är tecknat, säger Ulrika Nyberg, biträdande enhetschef på Migrationsverket.

Bolaget Aros Energideklarationer AB äger två fastigheter i länet för vilka de har skickat in anbud till Migrationsverket, om tillfälliga boenden för asylsökande.

De har även fått tilldelning vid upphandlingen, vilket dock bara är ett första steg mot att ett boende verkligen blir av.

Det handlar om Societetshuset i Mörsil och en fastighet på Häradsvägen i Hammerdal.

Styrelseordförande i Aros Energideklarationer AB, Michael Sterner, skriver i ett mejl till ÖP att det på båda ställena kommer att bli asylboenden.

Migrationsverkets Ulrika Nyberg tillbakavisar det.

– Det stämmer ju inte. Deras anbud har blivit godkänt, men inget är ju klart innan något avtal är tecknat. Jag har inte ens besiktat fastigheterna. Det ställs jättemånga krav, säger hon.

Går Michael Sterner händelserna i förväg?

– Ja, det är min uppfattning.

Även andra anbud i länet har fått tilldelning. Det handlar om Björknäsgården utanför Bräcke, också inskickat av Aros Energideklarationer AB.

En annan aktör – Firma Tea Widéen – har fått tilldelning för Brinkeboda i Mörsil och ett före detta elevhem i Bräcke.

Inte heller på de här platserna har besiktning gjorts eller avtal skrivits. Dessutom varken hyr eller äger anbudsgivarna dessa tre fastigheter.

För tillfället finns det två tillfälliga boenden för asylsökande i länet, i Grytan och på Frösö camping. I nuläget finns det inga andra avtal.

– Men jag kan ju inte säga hur det blir i framtiden, säger Ulrika Nyberg.

Ägaren till Brinkeboda, Dragan Bratic, känner till asylboendeanbudet som har gjorts på hans fastighet.

Han berättar att en potentiell köpare till Brinkeboda har hört av sig.

– Det är någonting mellan mig och dem. Det är affärer. Och ingenting är klart. Om det var klart hade du inte behövt prata med mig nu.

Alldeles i närheten av Mörsil ligger Sällsjö och Sällsjögården. Även för den fastigheten har Firma Tea Widéen skickat in ett anbud om asylboende.

Anbudet ansågs inte uppfylla kraven när det gällde hållplats för kollektivtrafik, och fick nej från Migrationsverket.

Firma Tea Widéen har överklagat beslutet till Förvaltningsrätten, domen har ännu inte fallit.

Ägare till Sällsjögården är företaget Gerox AB, där Johan Nyholm är vd. Sällsjögården är ute till försäljning och flera intressenter har hört av sig, men Firma Tea Widéen är inte en av dem.

– Nej, men vi har hört ryktesvägen att det skulle bli flyktingförläggning där. Och det har ringt folk och frågat om det, säger Johan Nyholm.

En av intressenterna som har hört av sig är Aros Energideklarationer.

– De undrade om det fanns möjlighet att hyra eller köpa gården. Det var allt. Och det finns inga löften, inga avtal, med dem eller någon annan, säger Nyholm.

Gerox köpte gården i februari 2012 och har rustat upp den vad gäller ventilation, brandskydd och bergvärme. Nu letar man efter en köpare.

– Vi skulle gärna sälja den till någon som vill bedriva hotellverksamhet, säger Johan Nyholm.