Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill ungdomarna verkligen ha jobb?

Drygt en tredjedel av svenska arbetsgivare hittar inte rätt kompetens. Det visar en färsk undersökning från Manpower Group. Störst är bristen på utbildade hantverkare.

Utbildningen för den här typen av kompetenser hänger inte med. Yrkesskolor och yrkesinriktade utbildningar får lägga ner i brist på tillräckligt antal sökande.

Lars Forseth vd för Manpower Group, menar att en orsak är att yrken som VVS-montörer, elektriker, svetsar, snickare med mera har låg status hos många.

Det är finare att vara arbetslös akademiker med hundratusentals kronor i studielån, än fullt sysselsatt hantverkare med treårig yrkesutbildning via gymnasiekola.

I min verksamhet har jag träffat många unga duktiga välutbildade hantverkare i 25–30 årsåldern, samt en del egenföretagare med några få anställda som lever ett bra liv.

Politiker både i Alliansen och oppositionen skanderar: mera utbildning. Alla ska tydligen vara högskoleutbildade, men de är helt fel ute, vi har olika fallenhet – några är praktiska, andra teoretiska.

Finns många duktiga plikttrogna som trivs med ett enklare arbete, har inga stora ambitioner och är nöjd med ett 7–16-jobb. I samhällets försörjningsmaskineri behövs stora som små kugghjul.

Jag i frågarsätter en stor del av den arbetslösa ungdomen om de verkligen vill ha ett jobb!

Såg ett reportage på Aktuellt, en städfirma sökte via arbetsförmedlingen trappstädare. Arbetslösa ungdomar beordrades att kontakta städfirman, men ingen var intresserad av jobbet!

Man behöver inte vara högskoleutbildad för att trappstäda, borde räcka med en timmas muntlig genomgång för en normalbegåvad person.

En skogsentreprenör i Krokoms kommun sökte ungdomar för plantsättning, som för 15–20 år sedan var ett populärt sommar jobb. Ingen arbetslös ungdom var intresserad. Det var ett bra betalt jobb, 20 000–25 000 kronor för en månads arbete. Jobbet gick till arbetsvilliga polacker!

Hade förmånen att jobba i Lennart Hallströms företag, en av länets största entreprenör, med sexårig folkskola som teoretisk bas.

Under årens lopp har cirka tio företag avknoppats med Lennart Hallström som förebild, och sjuårig folkskola som teoretisk bas.

Entreprenörsanda har inte med högre utbildning att göra, utan individens egna idéer och drivkraft.

Stig-Olof Levin

pensionerad deltidsföretagare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel