Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill utöka utegångsförbud mot ebola

Det tre dagar långa utegångsförbudet i Sierra Leone börjar lida mot sitt slut. Nu diskuterar landets ledning en förlängning av den exceptionella åtgärden.

Enligt myndigheterna var insatsen i samband med utegångsförbudet viktig för att utbilda bybor och bärga döda kroppar - över 90 ska ha påträffats.

Vi har kunnat bekräfta nya fall. Om vi inte hade upptäckt dem hade de kraftigt bidragit till smittspridningen, säger biträdande chefsläkaren Sarian Kamara till AFP.

Nästan 30 000 frivilliga gick från dörr till dörr för att nå landets 1,5 miljoner hushåll med information, identifiera smittade och dela ut tvål. I huvudstaden Freetown med omnejd hittades över 92 avlidna och myndigheterna meddelar nu att utegångsförbudet kan komma att förlängas.

Kritiker har ifrågasatt de frivilligas kunskapsnivå och metoder. Människorättsgruppen HRW kallar nedstängningen av landet "mer ett PR-jippo än en folkhälsoåtgärd".

Ebolaepidemin rasar okontrollerat i Västafrika, inte minst på grund av ett lågt förtroende för myndigheterna. I Bomiområdet i Liberia säger en vårdarbetare att bybor vägrar rucka på traditionen att bada döda, vilket lätt sprider sjukdomen, skriver AFP.

Mer än 2 600 personer har dött av ebola i Guinea, Liberia och Sierra Leone i år.