Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Villainbrotten halverade i Nord: "Kräver resurser men det lönar sig"

I region Nord har villa och radhusinbrotten halverats under de senaste tre åren. Polisens arbete med en särskild insats mot seriebrottslighet i norra Sverige har därmed gett resultat.
– Det är glädjande att se att vårt arbete har fått effekt, säger Lars Lundmark, ansvarig för polisens brottssamordning i region Nord, i ett pressmeddelande.

2015 inledde polisen ett arbetet med en särskild insats mot seriebrottslighet i norra Sverige. Arbetet hade fokus på inbrott som begicks av kriminella nätverk från Östeuropa.

– Den framgångsrika insatsen under våren 2015 blev startskottet. Sedan har vi tagit vara på erfarenheter från den insatsen och utvecklat det arbetet ytterligare. Det kräver naturligtvis en del resurser, men vi ser nu att det lönar sig, säger Lars Lundmark, ansvarig för polisens brottssamordning i region Nord, i ett pressmeddelande.

Insatsen var ett samarbete mellan region Nord, Mitt och Gränspolisen i Stockholm samt Noa. Nu visar de nya siffrorna som polisen tagit fram att antalet anmälda inbrott i villor och radhus har sänkts från 720 rapporterade år 2014 till 362 rapporterade 2017 – därmed har de rapporterade inbrotten i princip halverats.

– Många upplever det kränkande och mycket obehagligt att en okänd person har gått igenom ens tillhörigheter. I Nord med våra långa avstånd skapar bostadsinbrott extra stor otrygghet. Vi har valt att prioritera bostadsinbrotten under de senaste åren. Det är glädjande att se att vårt arbete har fått effekt, säger Lars Lundmark.

Lars Lundmark anser att en prioritering av bostadsinbrott, en numera obligatorisk platsundersökning och ett utvecklat samarbete inom och mellan regionerna, är bara fåtal av faktorerna bakom den senaste framgången.