Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Villkorlig dom för 22-åringen efter angrepp på kvinna i Östersund

På fredagen kom tingsrättens dom mot den man som har suttit häktad för ett av den senare tidens kvinnoöverfall.

26 februari i år blev en kvinna angripen av en okänd man på Artillerigatan i Östersund. Efter att han knuffat henne, tagit ett kraftigt grepp om henne haka så att fingrarna kom in i hennes mun slog sig kvinnan fri och lämnade platsen.

Den 22-årige man som misstänktes som brottet försvann efter händelsen men kunde gripas av polisen efter ett försök att lämna landet. Efter det satt han häktad tills rättegången hölls 1 april och han släpptes i samand med den.

Nu har domen kommit och i den konstaterar tingsrätten att mannen inte bara har gjort sig skyldig till misshandeln av kvinnan, utan även till att han på falska grunder har anklagat en bekant för grov misshandel.

Misshandeln på Artillerigatan anses inte vara grov, eftersom kvinnan inte ådrog sig några skador, men däremot anser tingsrätten att den var kränkande och för det ska 22-åringen betala ett skadestånd på 5000 kronor till henne.

När det kommer till 22-åringens egen anmälan om grov misshandel och som en bekant skulle ha utsatt honom för, kan tingsrätten inte hitta något motiv till lögnen. Men den konstaterar ändå att de skärskador som 22-åringen visade upp efter anmälan inte stämmer överens med hans beskrivning av hur det hade gått till och att allt tyder på att han i själva verket har skurit sig själv med rakblad som hittats i anslutning till hans bostad.

För den man som anklagades blev konsekvenserna allvarliga, med frihetsberövande och husranssakan som följd innan misstankarna till slut kunde avskrivas.

När tingsrätten vägt ihop dessa två brott anser den att straffvärdet är tillräckligt för att ge 22-åringen ett par månaders fängelse. Men eftersom han är ostraffad så skrivs den, förutom skadeståndet till kvinnan, ner till villkorlig dom.